ikan haruan laut ni sedap dibuat kari.... kali ni akak ambil dari resepi jiran blog Kak Noor Sajian Dapur Bonda.. wah.. sedap.. mewah dengan rempah ratusnya...
KARI IKAN HARUAN LAUT
Bahan-bahan yang diperlukan:
1/2 kg. ikan kembung saiz sederhana akak guna ikan haruan laut
1/2 cawan pati santan kelapa sawit + 1 cawan air (guna cawan yang sama)
2 biji tomato (dipotong empat)
Beberapa biji bendi - basuh dulu baru dipotong tangkainya - x de stok
2 biji cili hijau - dibelah dua memanjang (jangan sampai putus) x letak
1 biji bawang besar - dibelah empat
Air asam jawa
1 senduk besar minyak masak
Garam secukup rasa.
Bahan-bahan B (ditumis):
1 sudu kecil halba campur
3 biji bawang merah (kecil) dihiris
2 ulas bawang putih dipotong
2 tangkai daun kari
Bahan-bahan B (diblend):
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
4 sudu besar rempah ikan
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil serbuk kas-kas (sekiranya diperlukan)
Sedikit air
Cara-cara membuatnya:
Panaskan minyak di dalam periuk atau kuali. Tumis halba campur. Apabila naik bau, masukkan bawang merah dan bawang putih yang dihiris, dan daun kari.Tumis sehingga bawang bertukar warna kekuningan.
Selepas itu masukkan bahan-bahan B. Kacau rata dan biarkan sebatian kari masak sehingga terbit minyak.
Kemudian masukkan air asam jawa, kacau rata.
Setelah itu masukkan santan dan garam. Masak sehingga kuah mendidih.
Kemudian masukkan ikan. Biarkan ikan masak selama 15 - 20 minit.
Selepas itu masukkan bendi, buah tomato, dan cili hijau. Biarkan kari menggelegak selama 3 - 5 minit lagi.
Tutup api dapur. Tudung periuk dengan penutup supaya bau haruman rempah kari tidak terbebas.
No comments:
Post a Comment