menu sihat akak hari ni... kerabu jantung pisang yang akak campurkan bersama ikan kukus...
untuk pengetahuan akak ubah ikut selere sendiri ye...
untuk pengetahuan akak ubah ikut selere sendiri ye...
KERABU JANTUNG PISANG
resipi asal Sheila Rusly
sumber : Raihan@PeriukTanah
sumber : K.Nor@SecubitGaram
Bahan A:
2 biji cili merah
5 biji cili padi
1 sm belacan siap dibakar
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih - akak x guna
5 biji lada hitam
*Tumbuk semua bahan A hingga lumat
Bahan B:
1/2 biji jantung pisang awak- saiz besar, kalau kecik guna 2 biji ye..
- buang kulit luarnya hingga tinggal bahagian dalam berwarna cerah.
5-8 biji cili api - mayang / akak tambah
1 biji tomato dihiris nipis
1 labu bawang besar dihiris nipis
2 ekor ikan kembung sedang kukus dan tumbuk (resepi asal ikan kembung direbus) - ambil isinya sahaja dan carikkan dengan tangan.
2 sudu besar santan pekat/ pati santan
1 biji limau nipis- diperah jusnya
garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya:
Didihkan air dalam periuk.
Jantung pisang dibelah 2 dan dicuci dengan air.
Rebus jantung pisang selama 15 minit. Angkat dan toskan.
Hiris nipis dan masukkan ke dalam mangkuk.
Masukkan Bahan A yang telah ditumbuk diikuti bahan B.
Gaul rata dan rasa masin dan manisnya. Jika cukup, bolehlah dihidangkan.
Simpan dalam bekas bertutup di dalam peti ais jika ada baki sebelum dihidang lagi....
*** tips sedap: kerabu memang selalunya lebih enak jika terasa kepedasannya, tapi bagi yang 'perut nipis'boleh gantikan cili padi dengan cili merah atau kurangkan jumlahnya....
***kerabu ni boleh dimakan dengan nasi putih tanpa lauk lain kerana telah ada isi ikan di dalamnya.
No comments:
Post a Comment