Saturday, March 23, 2013

SUP AYAM HADNYAI


dah lama x buat ayam sup ala siam ni... memang akak cukup suka dengan hidangan yang senang dan sedap ni...

SUP AYAN HADNYAI

Sebelah ayam dipotong-potong
3 ulas bawang putih dan 5 ulas bawang merah, 3 biji cabai, 4 cm halia -ditumbuk lumat (akak blend jek)
7 cm lengkuas dihiris sederhana nipis dan tumbuk untuk pecahkannya.
5 batang serai ditumbuk untuk pecahkan. (akak ketuk pecah)
2 sudu besar ketumbar ditumbuk lumat (akak kisar)
1 sudu kecil jintan manis dan jintan putih ditumbuk sehingga lumat (akak kisar jek)
2 biji bunga lawang
5 biji buah pelaga
3 ketul kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
daun sup, daun bawang, daun sadri dan batang sadri

Cara-Cara:-

Tumiskan bawang putih, merah, cabai, halia, ketumbar, jintan manis dan putih, bunga lawang buah pelaga, kayu manis, bunga cengkih, lengkuas dan serai sehingga menaikkan bau yang semerbak harum dan mewangi.
Masukkan ayam yang sudah dipotong-potong mengikut citarasa kedalam tumisan tadi dan gaulkan sehingga rata tutup dan biarkan 5 minit.
Masukkan batang sadri
Masukkan 5 cawan air dan biarkan sehingga menggelegak.
Tambahkan garam secukup rasa n sedikit saja gula untuk menyedapkan rasa kuahnya.
Hiriskan daun bawang, sup dan sadri taburkan pada hidangan. Perahkan sedikit limau nipis. Sedia untuk dimakan dan dihirup.....aahh..sodapnya

2 comments:

  1. Salam...wahhh bestnya ala2 tomyamlah yeaa...nnti nak cuba lak resepi sup ayam akk ni :)

    ReplyDelete
  2. ye Ct NorArizah Aris.. memang sedap.. kuah pun jadi pekat rasanya sebab ia di blend

    ReplyDelete