bila tiba time malas nak beria ria.. inilah menu yang akak suka masak... apatah lagi ketika mulut pahit yang inginkan masakan yang masam masam... untuk kali ni akak letak sotong lebih dari ayam... dua jenis ni je dalam tomyam ni...
TOMYAM SOTONG BERSAMA AYAM
TOMYAM SOTONG BERSAMA AYAM
Sotong(ikut keperluan) - akak lebihkan dari ayam
3 ulas bawang putih(ditumbuk kasar)
3 biji buah tomato(mesin hancur)
1 biji bawang besar (belah 4)
Garam(secukup rasa)
Gula(secukup rasa)
3 ulas bawang putih (ketuk)
2 hiris lengkuas(ditumbuk kasar)
2 batang serai (ketuk)
1 hiris halia(ditumbuk kasar)
3 helai daun limau purut
3 biji cili api(ditumbuk kasar)
1 kuib tomyam
air secukupnya
½ biji limau nipis
Cara:
1.Sediakan ayam,udang dan sotong,bersihkan dan toskan.
2.Mesinkan buah tomato hingga hancur.Ketepikan.
3.Tumbukkan cili api,serai,lengkuas dan halia.
4.Panaskan kuali, masukkan bawang putih yang ditumbuk dan goreng hingga kekuningan,diikuti oleh cili api,lengkuas,halia dan serai.
5.Masukkan buah tomato yang dimesin dan goreng hingga naik bau.(2-4 minit)
6.Kemudian,masukkan daun limau purut dan diikuti oleh ayam,udang dan sotong.
7.Gaul rata dan masak sehingga ayam,udang dan sotong masak.(5-7 minit)
8.Masukan daun limau nipis,garam,gula dan perahkan limau nipis mengikut keperluan.
9.Rasakan dan tutup api.
A
No comments:
Post a Comment