wp pernah masak kari beriani ni tapi untuk kali ni akak teringin nak cuba masakan dari amie pula... saja nak tukar selera ikut resepi kawan kawan jiran tetangga..
Resepi : Ayam Kari Beriani
Sumber : Amie
Bahan:
600 gram daging ayam - potong 8 bahagian
4 biji ubi kentang - belah 2
2 pelepah daun kari
2 helai daun pandan
4 biji tomato - cincang
3 sudu besar tomato puri
2 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar rempah beriani
1 sudu teh serbuk kunyit
rempah 4 sekawan - kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga
minyak
garam / bahan perasa - pilihan
Bahan kisar:
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1.5cm halia
400ml air
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar bersama daun pandan dan rempah 4 sekawan hingga wangi.
2. Masukkan tomato cincang dan tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan serbuk kunyit, daun kari, rempah kari dan rempah beriani - Amie tidak bancuh dahulu rempah kari. Gunakan api perlahan supaya rempah tidak hangus.
4. Masukkan sedikit air dan puri tomato. Kacau sebati.
5. Masukkan daging ayam dan gaul rata. Tambah sedikit air dan biarkan kuah mendidih.
6. Masukkan ubi kentang dan kacau sekali-sekala sehingga ubi kentang dan daging ayam empuk. Jangan lupa masukkan garam & perasa / gula.
7. Angkat dan hidangkan.
Amie suka masak kari berkuah pekat. Jika suka kuah yang lebih cair, bolehlah tambah air atau santan.
No comments:
Post a Comment