Tuesday, April 2, 2013

MEE KUAH AYAM


dengan adanya cili sos homemade yang akak buat minggu lepas macam macam akak boleh buat dengan sos tu... kalau kemarin akak buat paprik juga menggunakan cili sos ni dan buat mee kuah juga x ketinggalan menggunakan cili sos yang sama.. rasanya cukup sedap..
 kali ni akak tukar selera menggunakan ayam je dalam kuahnya.. selalunya akak gunakan daging bersama tulangnya...


MEE KUAH AYAM
5-7 orang

Bahan-Bahan:

1 kg mee basah - celur
2 batang sawi - celur
20 gram tauge - celur
Daun bawang /sup - hiris
Bawang goreng 
cili merah - hiris
limau kasturi - belah 2

bahan kuahnya:

600 gram ayam  
fish ball - belah 2
fish kek  hiris

Kuib pati ayam 
20 biji cili kering - rendam / blend
Udang kering - rendam / blend
1 sb cili serbuk + air
1 ketul ubi keledek / 2 senduk tepung jagung(dibancuh)
4 biji bawang besar - blend
4 ulas bawang putih - blend
2-3 senduk cili sos (homemade)
air secukupnya
minyak untuk menumis
garam dan gula secukupnya

Cara:

Mi, sawi dan tauge dicelur. Untuk membuat kuah, ambil air rebusan ayam.
panaskan minyak tumis bawang blend hingga kering.
masukkan cili kering kisar bersama udang kering.
masukkan ayam bersama air rebusan serta fish kek dan fish ball.
masuk cili sos secukup pekat bersama bancuhan tepung jagung. * jika kurang pekat boleh tambah lagi.
Masukkan kiub pati ayam. masukkan garam dan gula secukup rasa dan masak hingga mendidih dan secukup pekat sendiri.

Tambahan:
Selain air rebusan boleh pilih ikut selera: daging/tulang/ayam/sotong dan udang.
Cili bergantung kepada kesesuaian citarasa


3 comments: