Wednesday, April 24, 2013

MEE REBUS UDANG



sebenarnya dah beberapa kali buat mee rebus udang ala singapore dari resepi cik mat ni... tapi cuma akak x tayangkan gambar masakan ni je... entahlah mungkin lupa nak masukkan agaknya... tapi sebelum akak lupa terus resepinya kali akak cepat cepat updatekan kat blog ni... kalau dibiar akak terperuk kat draf resepinya.. hehehe
untuk pengetahuan semua... meerebus udang ni adalah di antara mee yang akak suka... kalau x.. masakan akak buat beberapa kali... untuk buat hidangan santai bersama keluarga juga sesuai sangat apatah lagi buat untuk jamuan openhouse..

MEE REBUS UDANG


Bahan-bahan ( 5 orang )

500 g mee kuning
2 keping tauhu, digoreng dan dihiris
3 - 4 biji telur rebus, dibelah dua
Limau kasturi secukupnya
Taugeh, dibuang ekor dan dicelur
2 - 3 kelopak salad kobis, dihiris halus
Hirisan cili hijau dan merah
Bawang goreng dan hirisan daun sup/bawang
250 g udang sederhana besar

BAHAN-BAHAN UTK KUAH:-

3 ulas bawang putih*
6 biji bawang merah kecil*
1/2 cm halia*
2 camca besar udang kering, direndam 10 minit dan toskan*
2 camca besar taucu, dicuci dan toskan*(*dikisar halus)
2 camca besar rempah kari ikan, dibancuh dgn sedikit air
1 batang serai, dititik
1 inci lengkuas, dititik
3 biji kentang, direbus hingga empuk dan dilecek halus
1 camca besar tepung gandum,dibancuh dgn sedikit air. (optional)
1 biji tomato, dibelah empat

Cara-cara

 Cuci udang, kupas kulitnya dan asingkan isinya. Dalam periuk tuang sedikit minyak dan goreng kulit udang hingga kemerahan. Tuang air (anggaran 1.5 liter), masukkan belahan bawang besar, dan lobak merah (jika ada). Renih 30 minit utk mendapatkan stok udang. Buang kotoran yg timbul (seakan2 buih bewarna merah ketika mendidih atau dipanggil "scum"). Ketepikan
Dalam periuk lain, tuang 1/2 cawan minyak masak, goreng udang yg tlh dikopek selama seminit. Angkat dan toskan. Dgn minyak yg sama masukkan serai dan lengkuas diikuti bhn2 kisar dan rempah kari. Tumis hingga terbit minyak.
Tuangkan air rebusan udang, kentang lecek dan belahan tomato. Perasakkan dgn garam dan gula secukupnya. Masak hingga kuah pekat. Boleh dimasukkan bancuhan tepung gandum jika kuah kurang pekat. Angkat dan boleh dihidangkan bersama mee.(kuah bergantung pada keperluan masing2)
UTK MENGHIDANG:- Celur mee dan masukkan ke dalam mangkuk, susun tauhu dan tauge. tuang kuah hingga 3/4 penuh. Hias dgn telur rebus, hirisan salad kobis, hirisan cili hijau/merah, udang yg tlh digoreng tadi, bwg goreng, daun sup/bawang dan belahan limau kasturi (boleh juga dgn carikkan daging ayam)... Bolehlah dihidangkan

3 comments:

  1. dari abah saya.. sampai ke saya.. mmg peminat betul mee rebus.. adoiii tengok gambar ni berkerok2 perut ni.. tapi saya pantang dulu makan mee.. nanti dah boleh makan.. saya terus nak buat mee goreng dulu..

    ReplyDelete
  2. sedapnya mi rebus..nak makan la pulak..

    ReplyDelete