inilah hasil belajar
AGAR AGAR LAPIS PERMATA
1 bungkus agar-agar tali (30 g)
2 1/2 liter air
1 tin susu cair
1 tin kecil susu pekat
10 sb gula
1 sk asen vanila
bahan untuk agar-agar atas:(jernih)
1/3 dari bungkus agar-agar tali (30 g)
1 liter air
gula - kena rasa ikut kemanisan sendiri(sebab ini agar agar kosong/ jernih)
Cara-cara
bahagian bawah:
masak 1 bungkus agar dengan air. setelah agar2 masak (hancur) masukan gula, susu cair dan susu pekat. biarkan sehingga mendidih dan masukan asen vanila.
setelah masak bahagikan: (ikut warna pilihan sendiri)
1 senduk warna merah,
1 senduk watna kuning
1 senduk warna hijau.
dan biarkan sejuk dan keras. setelah keras hiris agar2 bentuk dadu atau boleh dimasukkan dalam acuan cetak.
dan selebih agar2 putih tadi masukan dalam bekas / loyang 4 segi-10 inci dalam ketebalan 1 1/2 inci. dan biarkan sejuk dan keras.
setelah agar2 sejuk, masak agar2 untuk bahagian atas pula. sebelum di susun agar agar warna hendaklah di cakar cakar permukaan agar agar putih dan tabur atau susun agar2 yang di hiris dadu atau agar agar cetak di atas agar2 putih td.
bahagian atas:
setelah agar2 yg dimasak tadi masak, di tuangkan 1/2 inci diatas agar2 yang telah ditabur agar2 berwarna tadi.
sejukan agar2 tadi didalam peti sejuk. setelah keras dan sejuk bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment