Thursday, May 23, 2013

MENERIMA TEMPAHAN CUSTOMER - RED VELVET CAKE


RESEPI RED VELVET CAKE- GEBU
Sumber : Nina Suria@Mon , Kak Zai@Teratak Impian
Olahan : AnnaQawina

Bahan -bahan : 
5 biji telur gred B@4 bj telur gred A
250 gram mentega beku tanpa garam
*3 cawan tepung naik sendiri (Tepung gandum + 2 1/2 sdt baking powder)
*3 sudu makan serbuk koko
2 cawan gula kastor
2 sudu makan pewarna oil base
1 cawan buttermilk- kalau xde buttermilk blh tgk resipi kt bwh
1 sudu teh garam- x letak
1 sudu makan bicarbonate of soda @baking powder- Ana guna baking powder
1 sudu makan cuka makan-Ana guna cuka kurma

BUTTERMILK:
1 cawan susu segar
1 sudu makan cuka makan atau jus lemon  
 Cara :
Satukan semua bahan dan biarkan selama 10 minit sebelum digunakan.

CARA-CARA:
1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius.
2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati.
4. Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan.
5. dalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna merah dan kacau sebati.
5. Masukkan tepung dan buttermilk, berselang-seli hingga habis. Masukkan garam. Pukul hingga kembang dan ringan. Matikan mesin pengadun.
6. Larutkan bicarbonate of soda/baking powder dan cuka kemudian tuangkan kedalam adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati guna senduk.
7. Tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar hingga kek masak.

***********************************************************************
RESEPI KRIM CHEESE :
500 grm whipping cream-brand VIVO
250 grm cream Cheese-brand Phillidephea
60 grm gula icing
110 grm butter
2 titik lemon paste
Cara -cara :
Pukul whipping cream hingga kental. ketepikan
Dalam bekas lain, pukul krim keju bersama semua bahan lain hingga berkrim.
Satukan whipping cream tadi bersama krim keju, gaul sebati, boleh juga  pukul dengan mixer dengan kelajuan perlahan.
Boleh digunakan untuk menghias kek anda


2 comments: