Sunday, August 18, 2013

KEK OREO


kek yang lembut dan sedap....
sebenarnya semasa awal lebaran.. akak ada buat beberapa biji kek antaranya... kek hujan panas, kek zebra tanpa guna butter dan kek pelangi arora.. sebenarnya raya raya ni semuanya sibuk jadi akak x sempat nak possing dan untuk merasa kek tu apatah lagi.. bila akak teringat nak rasa...rupanya 0... 0... seperti lagu najwa anak pak latif tu... hehehe... tapi wp gitu kek itu sebenarnya telah dapat menambat hati dari kaum keluarga dan saudara mara yang hadir... mereka memuji kelembutan moistnya... Alhamdulillah.. bukan pujian yang akak nak tapi akak lebih suka menjamu hasil dari keikhlasan air tangan sendiri untuk saudara mara yang hadir.. dan sungguh bermakna bagi akak...


dalam resepi ni ada tercatit resepi krimnya.. bukan pe.. untuk rujukan akak akan datang je... tapi kek yang ini untuk makan sendiri jadi akak x buatla krimnya.... makan tanpa krim pun dah sodappppp....

KEK OREO

Resepi Asal: Oreo Cup Cake
Sumber Resepi: Kak Azlita@Masam Manis

Bahan2
250 gm butter
1 cwn gula
2 cwn tepung naik sendiri - ita guna tepung kek
1 sudu kecil baking powder - tepung dan baking powder diayak
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
8-10 keping oreo - kisar halus (QH kisar sekali dgn krimnya)

Caranya
Campurkan butter, gula. tepung, baking powder, telur dan esen vanilla dan pukul selama 2 minit. Jangan terlebih pukul ye!
Campurkan oreo dan kacau rata.Tuangkan adunan dalam paper cup. Susun atas tray. Adunan QH bahagi kepada 3 dan dibakar berasingan.Bakar dalam oven dgn suhu 170C selama 10 - 15 minit 20-25 minit atau sehingga masak.


BUTTERCREAM
Bahan2
80 gm mentega
200 gm krimwell
350 gm golden syrup
Caranya
Pukul mentega dan krimwell hingga kembang
Masukkan golden syrup perlahan2 dan pukul lagi hingga rata.
Bolehlah letakkan pewarna mengikut kehendak anda.

CARA MENDECO KEK
(maaf gambar tidak disnap ketika proses mendeco kek)
Bahan2
Buttercream
Serbuk oreo secukupnya (buang krimnya)
Caranya
Permukaan setiap kek hendaklah diratakan.
Ambil kek pertama dan disapukan buttercream di atasnya. Selepas tu taburkan serbuk oreo tadi sehingga menutupi permukaan buttercream tadi.
Lapiskan dengan kek yang kedua. Ikut seperti proses yang pertama tadi.
Lapiskan kek yang ketiga dan lepa kek seperti biase sehingga selesai. Deco ikut pilihan sendiri.

HIASAN COKLAT
Bahan2
Coklat compound secukupnya
Caranya
Cairkan coklat menggunakan kaedah double boiler. Masukan ke dalam piping bag. Gunting hujungnya dan paipkan ditepi kek yang telah disiap dilepa. Biarkan coklat tu jatuh dengan sendirinya. Sejukkan kek sebelum dipotong.
Lelehan coklat tu akan mengeras jadi semasa memotongnya pastikan pisau direndam dahulu dengan air panas. Lapkan pisau tadi hingga kering baru la potong kek tersebut.
Lebih elok jika menggunakan coklat ganache untuk buat deco seperti di atas.

2 comments: