awal pagi tadi ke ipoh nak cari breakfast.... balik pun dah lewat... jadi hari ni rasa malas nak masak.... tapi terlupa dah janji dari semalam dengan mr suami hari ni nak masakkan KARI IKAN BAWAL BENDI ... ermmmm.. sedap pulak makan dengan nasi panas bersama ikan goreng jelatah dan sambal belacan serta ulam timun
KARI IKAN BAWAL BENDI
tumbuk:
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1' halia
2 sb serbuk kari
1 cawan santan pekat
1 cawan air
2 keping asam keping
2 tangkai daun kari
garam secukup rasa
minyak menumis
1 biji tomato - belah 2
10 - 15 biji bendi
panaskan minyak
masukkan setangkai daun kari dan tumiskan bahan tumbuk hingga garing.
masukkan serbuk kari serta setangkai daun kari lagi dan masak hingga terbit minyak dan masukkan sedikit air. kacau rata.
kemudian setelah berbau harum masukkan santan pekat, asam keping dan sedikit air lagi.
biarkan mendidih dan masukkan ikan tadi serta garam.
didihkan sekali lagi dan masukkan tomato segar dan bend tadi.
bila benar benar masak tutup api. bolehlah dihidangkan
No comments:
Post a Comment