Monday, September 16, 2013

KUEY TEAW KUNG FU


menu malam yang sedang kelaparan... memang layan sangat.. sedap U...!! wp baru pertama kali masak wehh... akak x da bubuh kicap pun hanya guna sos tiram je tapi warna jadi gelap la pulak... janji sodappp! masak kene pekat pekat tau baru ada ummmmpphh....!

KUEY TEAW KUNGFU

hanis


Bahan-bahan ( 2 orang )

kueh teow
2 biji telur - kocok
lada hitam / lada putih serbuk
mix seafood - akak bubuh udang dan sotong
lobak - hiris halus
1~ 1 1/2 sudu besar tepung jagung (mesti pekat)
1 cawan air - anggaran
sayur-sayur lain (optional) - akak bubuh bunga kobis, kacang sepat
1 ulas bawang putih
2 biji cili padi - (kalau nak lebih pedas boleh letak lebih - ketuk)
sos tiram
garam
sedikit knorr serbuk

Cara-cara

 pukul telur bersama garam dan sedikit lada hitam/ putih di dalam gelas.
 masukkan keuh teow hingga 3/4 gelas. (dah terlebih masuk kueh teow)
 tuang dalam kuali yang dah diletakkan sedikit minyak. ratakan kueh teow supaya menjadi sedikit nipis.
 balikkan supaya kedua-dua belah masak.
 masukkan dalam pinggan yang boleh masukkan kuah.

[untuk kuah] tumis bawang putih hingga sedikit perang. kemudian masukkan seafood mix.
tuangkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air dalam kuali.
masukkan sedikit lada hitam, cili padi, sedikit sos tiram, lobak dan sayur-sayuran.biarkan kuah sedikit pekat kemudian tuangkan ke dalam pinggan berisi kueh teow tadi. (kalau nak lebih kuah boleh tambah lagi air)

2 comments: