Monday, September 30, 2013

KERABU PERUT


tuan tanah ni memang penggemar kerabu yang tegar.... wp tanpa sayuran seperti kekacang atau pucuk paku... dan jika ada taugeh dan bahan utama seperti kerut atau kerang.. jalannnn... jadi gak kerabu... hehehe... ginilah kalau dah suka kerabu.. x cukup bahan pun tetap juga jadi kerabu... jangan terlalu bebankan dalam fikiran jika x cukup satu bahan maka kita tangguhkan hajat kita nak makan....

KERABU PERUT 

250 gm perut - hiris panjang
taugeh - celur
2 - 3 biji cili merah - tumbuk
10 biji cili api - tumbuk (ikut suka kepedasan sendiri)
3 biji bawang merah - tumbuk
2 sudu besar udang kering - tumbuk
1-2 batang serai - tumbuk
belacan secukupnya - tumbuk
1- 2 sudu besar kerisik
1 sudu besar gula dan gula secukup rasa
1/4 biji lemon (perah jus lemon)
1 biji bwg besar - belah 2 dan mayang halus
10 biji cili padi + cili merah -hiris halus
3 sudu besar beras digoreng kekuningan - tumbuk
sedikit santan - tapi akak xmasukkan sebab x tahan disimpan

cara:

1) rebus perut sehingga empuk bersama sedikit garam.
2) Taugeh dicelur.
3) bawang dimayang nipis2. potong cili kecil2.
4) tumbuk udang kering dan serai, belacan, bwg tumbuk juga cili padi supaya rasa kepedasan cili sekata.
5) goreng beras hingga kekuningandan tumbuk.
6) masukkan kerisek
7) campur kesemua bhn2 di atas. gaul hingga rata. masukkan garam, gula dan air perahan lemon. rasa pedas dan asam garamnya. siap utk di mkn.

1 comment:

  1. salam kak Norli...sedapnyer..lama tak makan sbb takde geng makan...

    ReplyDelete