Monday, September 30, 2013

MUSHROOM CHICKEN SOUP

  • semalam akak g kelas buat pelbagai roti perancis... nak makan gitu jer rasa x syok pulakkan... mesti nak juga makan dengan mushroom chicken soup ni...

  • MUSHROOM CHICKEN SOUP 
  • 2 ketul isi ayam -di potong dadu kecil kecil (akak x suka guna ayam kisar sebab halus sangat lagi pun yang beli siap tu dorang kisar dengan lemak & kulitnya sekali- oh tidaaakkkk!!)
  • 1 tin cendawan butang - di cincang halus
  • 1 biji bawang besar - di potong dadu
  • 1 ketul kiub ayam
  • 1 kotak fresh milk
  • air secukupnya } di bancuh
  • sedikit tepung jagung } sekali pun boleh
  • 2-4 helai daun bay
  • garam secukupnya
  • sedikit butter 
  • panaskan butter dalam periuk, tumiskan bawang hingga layu.
  • masukkan susu, ayam, cendawan, air ,kiub dan biarkan ia mendidih.
  • masukkan bancuhan tepung jagung. terpulanglah pada selera samada nak makan banyak masukkan air lagi tapi seimbangkan kepekatan dengan bancuhan tepung jagung (adjust sini je)
  • masukkan garam dan daun bay (untuk mendapatkan bau mushroom yang sedap) biarkan sekali lg mendidih. siap.
  • bolehlah di hidangkan dengan roti bakar ke.. dll.
  • * tidak terlalu pekat dan x terlalu cair.
  • * boleh dapat sebanyak 1 piuk rice cooker 1.8L

2 comments:

  1. Nampak macam yang beli aje..TQ share resepi ni..boleh saya cuba nanti :)

    ReplyDelete
  2. hai akak...lamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa tak komen kat sini. nampaknya bermenu western eh sesekali sedap juga

    ReplyDelete