sebenarnya sebelum ini akak pernah buat soto makassar.. orang indon panggil coto makassar terkenal di Sulawesi selatan... ermmm sedap juga.. tapi sayang akak x ingat ambil gambar... dan umtuk kedua kalinya akak cuba resepi soto dari indon juga.. iaitu soto bogor pula...yang ni akak x kaji popular dari daerah mana.. hehehe... akak x tau la orang di sana makan dengan mee ke ape.. tapi akak tetap memilih untuk makan bersama nasi impit.. sebabnya paling utama akak x perlu nk masak nasi dan masakan lain.. makan soto bogor dengan nasi impit pun dah konyang....
SOTO BOGOR
sedap
Bahan:
250 gram daging lembu
250 gram babat/perut, direbus, potong-potong
250 gram usus, direbus, potong-potong
250 gram paru, direbus, potong-potong
150 gram tulang rawan kaki lembu, rebus
2 sudu teh air asam jawa
3 lembar daun salam - akak x de stok
3 cm halia , diketuk
6 lembar daun limau purut
4 batang serai, diambil putihnya, dimemarkan
2 batang daun bawang, dipotong-potong
2.500 ml santan dari 1 butir kelapa
1.500 ml air
3 sudu makan garam
1 sudu teh gula pasir
1 sudu teh serbuk lada sulah
2 ketul stok daging
3 sendok makan minyak untuk menumis
Bumbu Halus: kisar
18 butir bawang merah
10 ulas bawang putih
4 cm kunyit hidup, dibakar
5 buah keras, disangai
1 1/2 sudu teh ketumbar
Pelengkap:
bawang merah goreng
2 batang daun bawang, dihiris
4 batang sup, dihiris
5 sudu makan kicap manis
200 gram emping goreng - akak x tau
3 buah limau nipis
suhun goreng - akak tambah
kacang tanah goreng - akak tambah
Sambal Cabai Rawit: sambal cilimpadi
20 buah cili padi merah
3 buah bawang merah
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh gula pasir
Cara membuat:
Rebus daging dengan daun salam dan halia hingga matang dan empuk. Tambahkan babat(perut), usus, dan paru. Aduk rata semua.
Panaskan minyak. Tumis bumbu halus, daun jeruk dan serai sampai harum. Tuang ke rebusan daging. Aduk rata.
Tuang santan. Aduk rata. Masukkan garam, gula pasir, serbuk lada sulah, dan stok daging. Masak sampai mendidih dan matang.
Tambahkan air asam jawa dan daun bawang. Aduk rata.
Sambal cabai rawit(cili padi): rebus cabai rawit dan bawang merah sampai layu. Angkat. Tambahkan garam dan gula pasir. Haluskan.
Sajikan soto dengan pelengkap dan sambal cabai rawit.
** akak makan dengan nasi impit... ermmm... bertambah tambah....
No comments:
Post a Comment