Wednesday, January 8, 2014

BAMIA DAGING


Teringin nak makan masakan bamia pula... sebenarnya masakan ni x jauh bezanya dengan masakan kari tapi wp begitu ia masih ada perbezaannya juga... apa yang membezakannya..?? jika nak tau jom lihat resepinya...
bamia ni memang memikat selera.. kalau x percaya jom cuba.. sedap

BAMIA DAGING

Bahan-bahan untuk bamia:

1 kg daging kambing - dipotong kecil (akak guna daging jer)
300 gm ubi kentang - dibelah dua
200 gm tomato - dibelah dua
250 ml minyak masak dicampur sedikit minyak sapi
250 ml susu cair atau santan
1 labu bawang besar - dihiris
Air secukupnya
200 gm bendi - digoreng sekejap
3 labu bawang besar - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
2 sm halia - dikisar
50 gm rempah kari daging
1 tin puri tomato
1 sb gula merah - akak tambah sebagai ganti gula pasir
Garam secukup rasa

Bahan-bahan untuk ditumis:

Sedikit kulit kayu manis
Sedikit bunga cengkih
Sedikit buah pelaga

Cara menyediakan bamia:

1. Panaskan campuran minyak sapi dan minyak masak.

2. Tumis bawang hiris dan bahan kisar.

3. Masukkan daging. Balik-balikkan.

4. Masukkan rempah kari, air, bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis serta puri tomato.

5. Biarkan di atas dapur sehingga daging separuh empuk.

6. Masukkan kentang, diikuti susu atau sanan.

7. Masak hingga empuk sebelum dimasukkan tomato dan bendi. Biarkan sebentar.

8. Hidangkan bersama roti kirai.

1 comment:

  1. tq kak...mmg ada beza dari kari. t x makan kambing...blhkan tukar dengan daging lembu

    ReplyDelete