Thursday, April 17, 2014

PUDING JAGUNG LEMAK MANIS


puding yang sedap makan sejuk sejuk... janganlah tengok pada rupa parasnya.. sebenarnya puding ni mr hubby akak yang tolong potongkan sebab masa tu akak sedang sibuk menyiapkan masakan yang lain..

PUDING JAGUNG LEMAK MANIS
kak fida

Bahan-bahan ( loyang 9x9 inc. )

1 tin jagung krim
1 bungkus agar2 serbuk
1 cawan tepung kastard
3/4 cawan gula pasir
1 tin susu sejat
1 cawan pati santan / 1 kotak kecil santan 200ml
1 cawan air/susu segar
2 1/2 sb susu manis
1/2 sk garam
1 sk esen vanilla
secukup pewarna kuning (opt)

Cara-cara

Campurkan kesemua bahan2 ke dalam periuk. Kacau hingga sebati.
Nyalakan api dan masak adunan hingga pekat dan berkilat. Matikan api.
Dengan segera dan hati2, tuangkan adunan puding ke dalam loyang atau bekas yang disediakan. Biarkan puding sejuk.
Masukkan ke dalam peti ais untuk didinginkan.

2 comments:

  1. Salam kak.. ada apa pada rupa, asal rasa sedap ^^

    ReplyDelete
  2. hehehe... terima kasih menyokongku..tun... ahaksss...

    ReplyDelete