Wednesday, April 23, 2014

TOMYAM AYAM BERSAMA CENDAWAN TELINGA KERA


jom kita perkena tomyam ayam campur cendawan telinga kera yang di kenali sebagai jelly hitam atau fungus... meratah syok ni...

TOMYAM AYAM BERSAMA CENDAWAN TELINGA KERA 

½ ekor ayam ~ potong kecil
1 peket kecil cendawan telinga kera ~ hiris
beberapa biji baby carrot
3 helai daun limau purut  ~ disiat2
1" lengkuas ~ ketuk
1" halia ~ ketuk
3 ~ 4 batang serai ~ diketuk
2 ~ 3 biji limau nipis ~ ambil jus
6 biji cili padi ~ dipecah2kan
2 biji tomato ~ dibelah 4
1 biji bawang besar ~ dibelah 6
1 kiub tomyam
Sedikit daun ketumbar
air secukupnya ikut citarasa masing2
garam & gula ikut citarasa

Bahan2 dikisar halus
1 biji tomato ranum
1 biji cili merah
5 Biji Bawang Merah Kecil

Cara2
1. Jerangkan air bersama bahan2 kisar. Masukkan sekali ayam serta kesemua bahan2 lain kecuali cendawan tiram & jus limau.
2. Bila dah mendidih masukkan sayuran kecuali cendawan, tomato & daun ketumbar.  Biarkan mendidih & sayuran nampak lembut. Masukkan cendawan & kacau2 biar mendidih.
3. Masukkan jus limau & perasakan dgn bahan2 perasa biar secukup rasa, Akhir sekali masukkan tomato & biarkan sekejap pastu bolehlah dihidang dengan menabur daun ketumbar ke dalam mangkuk tomyam.

2 comments: