Friday, May 2, 2014

NASI KERABU

 

sedapnya bila sesekali makan nasi kerabu ni... x cukup sepinggan ni... hehehe

RESEPI NASI KERABU
moh weh ke dapur

NASI KERABU
Masak beras seperti biasa. Jika mahukan nasi kerabu berwarna biru memasukkan pewarna biru.

KUAH TUMIS
Bahan A :
7 ulas bawang merah
1/2 labu bawang putih
3 bawang besar
1 cm halia

Santan
2-3 sudu cili boh
1 serai - ketuk
1 asam keping
2 sb gula
Sedikit gula merah
Garam secukup rase

Blend semua bahan A. Panaskan minyak dan tumis bahan,cili boh dan serai sehingga wangi. Masukkan sedikit air dan masak sehingga mendidih.

Masukkan santan dan sentiasa dikacau supaya santan tidak berketul. Masukkan asam keping, budu/ belacan dan gula. Masak sehingga pekat dan pecah minyak.

SAMBAL KELAPA
4 ekor Ikan kembung - rebus & ambik isi
1/2 biji kelapa parut - goreng
4 bawang merah
2 batang serai
2sudu lada hitam
Garam
Gula

Goreng kelapa dan kacau sentiasa supaya tidak hangit. Tumbuk semua bahan dan gaul dengan kelapa goreng. Tumbuk lagi sekali dan gaul hingga rata. Masukkan garam dan gula.


ULAM-ULAMAN
Kacang panjang
Kubis
Daun kesum
Bunga kantan
Taugeh

Hiris halus kesemua ulam ulaman dan campur kesemuanya.


SAMBAL CILI (jika suka)
Cili padi
Cuka
Garam
Gula

BUDU
budu
gula merah
air asam jawa
garam

masak hgga mendidih

DI HIDANG BERSAMA
Telur masin
Ikan goreng celup tepung
Ayam / Daging bakar
Keropok
Solok lada
Atau apa apa jer yang disukai

2 comments:

  1. Sedapnyerr!! mmg berpinggan-pinggan kalau makan nih..cuma nk buatnyer renyah. hihi

    ReplyDelete