Kari ni anak akak yang masak masa balik baru baru ni.. dia kata ikut resepi mama.. hehehe
KARI KEPALA IKAN MERAH
Bahan-bahan ( 4 org )
1 ekor bhgian kpala ikan.
6 sudu besar serbuk kari kpala ikan baba's
4 sudu serbuk cili jenama baba's
sedikit asam jawa / asam keping
bendi
2 biji tomato (belah 6)
2 biji lada besar warna merah (belah 2)
rempah penumis
sedikit garam
air secukupnya
santan pekat
Daun kari
Cara-cara
tumbuk bawang besar,bwg kecil dan bawang putih.
panaskan minyak mskkn bwg kesemu bwg sehingga garing dan mskkn daun kari sehingga garing juga dan barulah mskkn rempah tumis sehingga naik bau.
Bancuhkan serbuk kari, serbuk cili bersama air asam jawa sehingga sebati. Apabila tumisan bwg dan rempah tumis agk garing boleh lah mskn bacuhan serbuk kari itu tadi.
Kacau bwang bersama bancuhan serbuk kari itu tadi.
kemudian baru la mskkn sedikit air dan tggu hingga mendidih dan masak. klu yg nk mskkn santan/susu cair (ikut suka)
Kemudian br la mskkn kepala ikan merah td. tutup periuk/kuali sehingga kepala ikan td msk.
Kemudian br rse mskkn bhn lain, mskkn dlu lada besar warna merah, diikuti kacang bendi, dan yg last sekali tomato. baru lah nmpk agk2 da nk mskk tu leh la mskkn garam secukupnya. klu agk2 msh kurang masam blh lah mskkn 1-2 asam keping.
Klu nmpk da msk boleh la hidangkan.
** jgn la asyik gaul jer semsa msk tu tkt kepala ikan td hancur x menarik la kn...kacau kuah je bg sebati.
No comments:
Post a Comment