Saturday, May 31, 2014

KEMBUNG BAKAR CICAH AYAQ ASAM


RESIPI IKAN KEMBONG BAKAR

5 ekor ikan KEMBONG sederhana besar - belah 2 dan bersihkan
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
sedikit serbuk kari

gaul rata pada ikan dan bungkus dalam foil.. bakar hampir 1 jam - 200'C.

AIR ASAM

tumbuk:
1 biji cili merah
3 biji cili api
sedikit gula
sedikit garam
sedikit belacan - wajib ada

hiris halus:
1 biji tomato segar
1 biji bawang besar - belah 2 dan hiris melentang
1 biji cili merah
5 biji cili api
2 sudu besar sos tomato
sedikit kicap
3 biji limau kasturi - ambil jusnya.

gaulkan bahan hiris termasuk bahan tumbuk.
ramaskan sikit kemudian rasa masam manisnya.
siap

No comments:

Post a Comment