Monday, June 30, 2014

DAGING MASAK HITAM YANG SIMPLE


masak hitam ni akak masak di awal puasa yang baru ni... x sangka pula anak seorang nak balik untuk berpuasa di hari pertama dalam ramadhan... memang rezeki anak akak agaknya..
Alhamdulillah dagingnya sangat lembut...

DAGING MASAK HITAM YANG SIMPLE

500 g daging batang pinang - rebus empuk dengan air + 1/2 cawan kicap manis dan beberapa titik cuka.

bahan goreng dengan minyak dahulu bila suam blend halus:
15 tangkai cili kering rendam
3 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 batang serai kecil
sedikit halia - jika suka

2 ulas bawang kecil - hiris halus }
1 ulas bawang putih - hiris halus } penumis
kulit kayu manis
bunga lawang 
buah pelaga - jika suka

1 sb serbuk jintan kasar dan halus(campurkan dan disangai terlebih dahulu dan blend sekali)-* bt banyak simpan dlm peti ais) 
rm2 santan
1/2 sb tepung gandum ( pemekat)
garam secukup rasa
air asam jawa - jika tiada rasa masam sedikit(hati hati sebab tadi dah bubuh cuka dalam daging)

panaskan minyak untuk menumis. tumiskan bahan 3 sekawan.
masukkan bawang hiris hingga berbau dan masukkan bahan blend.
bila dah mendidih serta naik minyak masukkan bahan daging kicap yang telah direbus tadi serta serbuk jintan.
gaul rata. masukkan santan, tepung gandum. gaul rata hingga rata dan kering mengikut selera masing masing

* santan sikit sebab akak ada campur sedikit tepung dalam masakan

1 comment: