Wednesday, July 2, 2014

KARI AYAM


Masak biasa biasa jer...

KARI AYAM

BAHAN2:

5 ketul ribs (tulung rusuk dibuang kulitnya)
1 biji kentang potong 4
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 inci halia
1 asam keping
5-7 bj tomato ceri
½ cawan santan pekat/susu cair
¾ cawan rempah kari
daun kari (kalau ada)

CARA:
Tumis bawang putih dan bawang merah yang telah dimayang. Hiris halia dan masukkan sekali. Kemudian goreng sampai bahan2 tadi kekuning-kuningan. Pastu masukkan rempah kari dan goreng pantas2 kira-kira 2 minit. Masukkan ½ cawan air dan masak guna api perlahan sehingga rempah nampak sedikit garing. Kemudian masukkan ayam dan kentang. Balik2kan ayam dan bubuh ½ cawan air dan biarkan mendidih perlahan. Kemudian masukkan santan atau susu cair (Kjee guna susu cair) dan biarkan ia mendidih lagi. Guna api perlahan. Bubuh garam dan 1 asam keping. Kalau terlalu pekat, tambah sedikit lagi air panas. Didihkan lagi. Rasa dan padam api.

No comments:

Post a Comment