Tuesday, July 15, 2014

SEMPRIT SUSU



ok x jika biskut ni wat hantaran... sebenarnya akak pernah buat bentuk camni dan pernah disiarkan di sini.. tapi wp bentuk dan warna seakan sama tapi resepinya berlainan. yang dulu menggunakan susu pekat tapi ali ini akak menggunakan susu tepung dan campur tepung jagung.
biskut ni senang untuk ditekan sebab adunannya sangat lembut

Resepi SEMPRIT SUSU

Bahan A

250 gm Buttercup
120 gm gula icing
1 tsp esen vanila
1 biji Kuning telur


Bahan B

300 gm Tepung Jagung
50gm susu tepung (apa2 Brand)
120gm tepung Rose

** bahan C (jika nak hias hijau) x nak hias pun x pe
ambil sedikit adunan plain + pewarna hijau

Hiasan:

Jelly Tip dibelah 2 - akak guna love merah

Cara2:
1. Satukan bahan A, gaul hingga sebati...
2. tak perlu Sampai kembang...masukkan susu gaul sebati...
3. Ayak tepung jagung dan tepung rose, masukkan sikit sikit sehingga tidak melekat di jari...
4. tekan  adunan tu menggunakan jari sehingga bentukkan mcm pic ni
5. bakar 180C sehingga kekuningan @ garing dibahagian bawah...
6. Noor gunakan api atas dan Bawah..

1 comment: