talam lapis nyonya ni akak buat untuk moreh kami di surau semalam... sesedap rasa. untuk pengetahuan talam lapis ni nama asalnya talam lapis 3 rasa tapi akak x tau kenapa diberi nama 3 rasa. akak tambahkan kacang merah pada setiap lapisan merah maka akak berikan nama TALAM LAPIS MERAH PERMATA. untuk pengetahuan kacang merah ni lebih sesuai gunakan kacang merah yang jenis kecil tapi akak hanya ada stok kacang merah untuk ais abc je agak kurang sesuai sikit nampak butiran permatanya terlalu besar dan susah sikit nak memotongnya..
TALAM LAPIS NYONYA 3 RASA / MERAH PERMATA
A)
1400 ml santan
325 g gula castor
1/2 st garam
B)
150 g tepung ubi
150 gtepung gandum
150 g tepung beras
hiasan: (jika suka)
100 g kacang merah jenis kecil - rendam 4jam dan rebus(tapi akak guna kacang dalam tin)
panaskan kukusan terlebih dahulu. sediakan loyang 10 X 10 ( boleh alas plastik atau pun sapu minyak pada loyang)
masak hingga mendidih adunan A) dan biarkan suam baru dituangkan ke dalan adunan B) kacau rata dan tapiskan
bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
- 1 bahagian - warna pewarna merah (1 jug:1L - jika kurang tambah air)
- 1 bahagian biarkan warna asal (1 jug:1L - jika kurang tambah air)
** boleh letak kacang merah pada setiap lapisan merah
mulakan melapis warna pink
diikuti lapisan kedua warna pink
buat sehingga 8 lapis
* akhir sekali bahagian atas sekali tambah sedikit lagi warna merah. biar ia lebihkan warna untuk kepalanya.
No comments:
Post a Comment