Friday, July 4, 2014

SOTONG GORENG KARI


iftar ke 6.. salah satu masakan yang dihidangkan untuk berbuka puasa..

SOTONG GORENG KARI

Bahan-bahan ( 2 org makan )

bawang besar 1/2 biji - potong bulat
bawang putih 2 biji - hiris
bawang merah 2 biji - potong bulat
cili padi 4 biji - tumbuk
rempah kari daging 1 sudu setengah
sotong saiz besar 3 ekor - basuh dan potong
kiub pati ayam - 1 ketul
sayur cth carrot @ kacang panjang - dipotong memanjang
Gula, garam dan serbuk perasa
Cara-cara

Tumis bawang besar, bawang merah, bawang putih dan cili padi.
Bila dah garing dan naik bau, masukkan rempah kari.
Bila rempah dah masak, masukkan kiub ayam, sotong dan sayur.
Perasakan dengan gula @ garam.
Kacau selama 4 minit. Sotong kena masak sekejap je kalau tak, sotong akan liat dan keras. so, timing goreng kena betul ye.
Bila dah sedap, tutup api. Siap!

No comments:

Post a Comment