Friday, February 27, 2015

KERABU UDANG SUHUN


tergoda tengok kerabu udang suhun puteri di fb... terus buat untuk menu tengahari...
memang class sedap sangat ni...

KERABU UDANG SUHUN

BAHAN2NYA (TUK HIDANGAN 4-6 ORG)

- 150 GM UDANG SEGAR BUANG KULIT DAN REBUS
- 150 GM SUHUN DICELUR DENGAN AIR PANAS
- 2 SUDU MAKAN KERISIK KELAPA
- 3 BATANG SERAI DIHIRIS HALUS
- 1 ULAS BAWANG BESAR DIHIRIS HALUS
- 6 ULAS BAWANG MERAH KECIL DIHIRIS HALUS
- 4 BATANG CILI MERAH DIHIRIS HALUS DAN BUANG BIJI NYA
- 2 SUDU BESAR UDANG KERING DIRENDAM DENGAN AIR PANAS DAN DITUMBUK HALUS
- 1 SUDU KECIL GARAM@SECUKUP RASA
- 3 BIJI LIMAU NIPIS
- BEBERAPA HELAI DAUN SOP DIHIRIS HALUS

*** PASTIKAN SUHUN YG TELAH SIAP DICELUR DITAPIS AIRNYA BIAR KERING. BAWANG YG TELAH DIHIRIS DIRAMAS2 SUPAYA YG SEKEPING TU JADI BANYAK TERASING DIDALAMNYA. CILI KITA HIRIS DULU BARU BUANG BIJI DALAMNYA. UDANG TU JGN MASUK BESAR2 SO KENA POTONG2. AIR LIMAU MASA NAK MASUKKAN KITA GUNA TAPIS OK. ***

CARA2NYA

1. SATUKAN SEMUA BAHAN2 KECUALI LIMAU NIPIS DAN DAUN SOP. GAUL BAHAN2 DENGAN TANGAN HINGGA SEMUANYA MENJADI RATA.

2. PERAHKAN JUS LIMAU NIPIS DAN TABURKAN DAUN SOP. DIGAUL LAGI HINGGA RATA.

3. SIAP TUK DIHIDANG PADA BILA2 MASA. MASAKKAN KAMPONG YG TERBAIK!!!


SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER : MAJALAH RASA BUMPER JUN 2012

No comments:

Post a Comment