resipi ayam ni dah masak banyak kali daaa... atas permintaan anak yang balik mengejut untuk menyambung perjalanannya ke Padang Besar atas urusan kerja.. akak masaklah masakan kesukaan mereka.. akak masak awal pagi sebab akak akan menghadiri kelas masakan hari ni.. dalam keadaan sibuk dan kelam kabut menyediakan hidangan buat anak dan mr hubby dan yang paling lucunya akak sempat snap... macam x caye pada diri sendiri semua sempat dibuat..... hehehe..
STICKY CARAMEL CHICKEN WING
Bahan-bahan ( 24 keping )
12 keping kepak ayam (belah dua jadi 24)
2 sudu besar minyak masak
3 ulas bawang putih - diketuk dengan kulitnya sekali (tak perlu kupas)
1 sudu besar halia dicincang
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam (saya tambah..)
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap
1 sudu besar sos cili
1/4 cawan (60ml) madu-(Ayu gunakan dalam 7-8 sudu besar, saya pun sama..)
Cara-cara
Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih, halia dan chicken wings, kacau dan goreng selama 5 minit.
Masukkan semua sos dan madu, kacau sekejap, kemudian tutup kuali. Kacau sekali-sekala selama 15 minit atau sehingga semua wings masak dan browned (bersalut dengan sos).
NOTA : Bila dah masuk madu, sos akan berbuih. Jangan takut bila tengok sos macam hangit towards the end. Bila sos dah agak kering dan bersalut pada wings ia akan jadi sticky dan caramelized macam barbecue chicken. Sedap sangat!
No comments:
Post a Comment