Tuesday, August 23, 2011

IFTAR 11: SUP AYAM HADYAI

Maaf atas kelewatan akak memasukkan gambar di sini.. ni semua atas kekangan masa akak yang amat terhad.. sebenarnya bila akak ada free dan cuba nak masukkan gambar tapi tenet pulak buat hal.. bila dah ok akak pulak bz 1/2 mati... heheheh
apa apa pun akak akan cuba penuhkan gambar gambar yang sempat akak ambil selama berehat dari berblog ni.. rehat berblog je.. tapi di umah rasa nak 48jam sehari bukan 24jam sehari huhuhu.. dari pagi sekejab je masa berlalu buat itu ini dah nak berbuka..


ni menu ulangan tapi oleh kerana sedap dan simple.. akak sukalah buat!

RESIPI SUP AYAM HADYAI

Bahan-bahan
  • 800 g ayam, dipotong sederhana besar
  • 5 batang serai, dititik
  • 7 cm lengkuas, diketuk
  • 2 batang saleri, dikerat2
  • 2 biji tomato, belah 4 setiap satu (resipi asal tak letak)
  • 5 - 6 cawan air (atau secukupnya)
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 2 kuntum bunga lawang#
  • 5 biji buah pelaga#
  • 3 kuntum bunga cengkih#
  • 1 batang kayu manis#(#rempah tumis)
  • 5 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 3-4 biji cili padi*
  • 4 cm halia*
  • 1 camca teh lada hitam(resipi asal tak letak)*
  • 2 camca besar ketumbar*
  • 1 camca teh jintan kasar*
  • 1 camca teh jintan halus*(*dikisar halus)
  • Hirisan daun sup/daun bawang, untuk hiasan
  • Bawang goreng, untuk hiasan


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis rempah tumis, serai, lengkuas dan bahan kisar halus hingga harum. Masukkan ayam tadi dan gaul rata. Masak hingga ayam kecut kurang lebih 5 minit.
  2. Tuang air dan masukkan saleri. Gaul rata dan renih hingga ayam masak. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula sebagai pemangkin. Akhir sekali masukkan tomato dan masak 1 - 2 minit lagi.
  3. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan. Sedap juga dihirup begitu saja......

No comments:

Post a Comment