biskut ni akak buat untuk sendiri je di samping tu akak bawa balik ke kampung.. biskut ni akak kena buat banyak sebab kalau makan tu x ingat ingat nak stop lak.. kalau setakat 1 adunan memang x pues!! (kata org Perak) biskut ni akak buat hampir sekilo kacang. dapat lebih 1 tin besar.. banyak tu..
(belum di bakar)
RESIPI BISKUT MAZOLA
resipi turun menurun
Bahan2:
900 gm kacang tanah- panggang,buang kulit dan dikisar halus
900 gm tpg red rose
600 gm gula icing/gula pasir(blend)
900 ml minyak jagung(anggaran je.. bila dh sebati dan x lekat di tangan kira minyak dah cukup)
6 sm garam halus(mesti di tumbuk lagi yee)
Hiasan:
kuning telur
kacang tanah besar - panggang
Cara;
Ayakl tpg dan satukan dgn serbuk kacang tanah dan gula.
masukkan minyak sikit sikit hingga tepung boleh dibentuk
kepal bulat bulat dan leperkan sedikit
sapukan kuning telur dan hias sebelah kacang.
** biskut mazola ni akan naik jadi jangan buat besar nanti tercekik makannya.. hehehe. sebenarnya kalau besar jadi x cantik ler..
** biskut ni nak tau rasa manis masinnya hendaklah di buat waktu bersahur @ malam barulah boleh adjust garamnya.. sebab biskut ni mesti ada lemak manis masinnya secukup rasa. lepas bersahur barulah di adunkan bulat bulat..
No comments:
Post a Comment