Sunday, January 22, 2012

AYAM KASHMIR


 sapa belum cuba masakan ni... ermmm.. sedap punya...! sebenarnya akak pun dah x boleh tahan nafsu melihat rakan rakan blogger yang lain ramai yang telah mencubanya... hehehe... memang x rugi mencubanya masakan ni... terima kasih DJ.. akak ni memang x pernah mis membeli majalah Rasa tapi hanya dok simpan sebagai koleksi je... x macam DJ ni semuanya rajin dan suka mencuba...

RESIPI AYAM KASHMIR
DJ
sumber : majalah Rasa, Januari 2011

Bahan-Bahan :
1/2 kg ayam (dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak jika suka)
Bahan A :
6 biji bawang merah (dihiris)
1/2 labu bawang besar (dihiris)
3 bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
1 batang serai (diketuk)
rempah 4 sekawan
sedikit daun kari
Bahan B :
3 sb puri tomato
1 sb serbuk cili
2 sb rempah beriyani
2 sb rempah kari daging
4 biji tomato (dipotong kecil)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya
2 biji ubi kentang (dipotong)
Air secukupnya


Cara-Cara :
Panaskan minyak dan tumis semua bahan A hingga terbit bau. Satukan serbuk rempah, puri tomato dan serbuk cili di dlm mangkuk dan bancuhkan dengan sedikit air. Kemudian masukkan ke dalam bahan A tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.
Masukkan ayam, ubi kentang dan air secukupnya. Gaulkan. Biarkan ia masak.
Masukkan tomato, garam dan gula secukupnya.
Hidangkan setelah masak.

1 comment:

  1. maklong pun tak pernah cuba resepi ni..
    lepas ni boleh cuba.. esjak2 ikan mahal, selalu sangat beli ayam.. sampai tak tahu nak masak apa..

    ReplyDelete