Tuesday, November 12, 2013

MEE KARI KERANG



nak tau x.. akak ni sebenarnya bukan pandai memasak... dah habis belajar baru tercuba cuba resepi masakan ni... wp minat ada tapi sikap malas menguasai diri maklumlah... akak ni anak tunggal... semuanya dah terhidang di depan mata.. akak ni tau makan je...x perlu susah susah...hehehe... tapi disebalik kemalasan tu sebenarnya akak ni minat mengumpul resepi sejak darjah 6 lagi (tapi x penah cuba pun..)
 akak nak cerita sikit... mee kari ni sebenarnya ada nostagia yang tersendiri.. akak mula belajar memasak dengan menu masakan rendang daging dan mee kari..(ni je yang akak tau ketika tu...yang lain hampehhh...) masa tu ahli keluarga terdekat sangat memuji masakan akak terutama opah akak... ayah akak pula sanggup beli bahan mee kari hanya kerana nak suruh akak buat... waa..mendorong semangat ni... setelah beberapa kali mencuba demi mencuba akhirnya akak memberanikan diri menghantarkan resepi mee kari ke mingguan malaysia tahun 80 rasanya.. ketika itu akak masih bersekolah lagi... kebetulan masa tersiarnya resepi tu akak x beli surat khabar berkenaan.. habis satu kampung akak duk cerita resepi akak masuk paper.. wahhh.. malunya akak ketika itu sebab ramai saudara mara suruh beri tunjuk ajar resepi mee kari... ada yang suh buatlah... masa tu budak budak lagi... bila ada permintaan begitu.. ngerinya akak rasa... malulah nak ajar orang yang dah pandai memasak.. akak cuma tau masak 2 jenis masakan jer.. mee kari dan rendang daging je ketika tu...
untuk kali ni akak letakkan resepi dalam simpanan peti karun akak tu...
selamat mencuba...

MEE KARI KERANG

100gm udang kering ( rendam dan blend )
1 bawang besar*
6 bawang putih*
1 kulit kayu manis saiz kecil
1 bunga lawang saiz kecil
seketul lengkuas - ketuk
seketul halia - ketuk
3-5 batang serai - ketuk
1 kg kerang - rebus ambil isinya
300 g isi ayam
tulang rangka ayam - jika suka
3 tangkai daun kari
5-6 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar serbuk cili kering
1- 2 ketul stok ikan bilis
santan secukupnya
garam dan gula
sedikit minyak utk menumis

1kg mee kuning

Hiasan:

sawi - celur diikuti celur taugeh (gaul sekali)
daun sup dan bawang
bawang goreng
cili merah dipotong2 jika suka pedas letak cili api hiris
hirisan limau nipis / kasturi - jika suka
telur rebus - jika suka
* tauhu goreng  - boleh masuk dlm kuah (setelah masak kuah)
* tauhupuk - boleh masuk dlm kuah (setelah masak kuah)
* fishcake dan fishball - boleh masuk dlm kuah (x masuk pun x pe)

* sedap jika dimakan bersama cili hijau jeruk (jika ada)
(cara: cili hihau hiris rendam dalam cuka letak dalam botol)

Cara cara:

1. panaskan minyak dalam periuk. masukkan lengkuas ketuk, halia ketuk dan serai ketuk.
masukkan bahan penumis dan tumiskan bahan blend hingga naik bau serta daun kari kacau rata dan masukkan udang kering blender kacau sekejab. masukkan rempah kari dan serbuk cili yg telah dicampur dgn sedikit air. masak hingga wangi serta pecah minyak.

2. bila dah pecah minyak masukkan santan dan masukkan tulang rangka ayam, isi yam serta isi kerang, stok ikan bilis, garam dan gula. masak hingga didih serta kuah masak akhir sekali masukkan tauhupok dan tauhu goreng. didih sekejab boleh tutup api.

3. hidangkan mee bersama ramuannya daun bawang dan sup, cili hiris, bawang goreng, hirisan limau, pelbagai fishcake dan ball (boleh letak dalam kuah - jika suka) serta bawang goreng. kalau suka nak letak telor rebus pun boleh.

** jika kuah anda kurang pekat masukkan sedikit tepung gandum

Monday, November 11, 2013

AYAM SERAI PEDAS ALA THAI


kalau time mulut x sedap rasa.. memang sesuai masakan ni... memang sedap...

AYAM SERAI PEDAS ALA THAI

Bahan2nya:

3 keping dada ayam (potong kecik2)
1 batang serai (dititik/ hiris kasar)
5 helai daun limau purut
2 biji cili besar (ditumbuk/dikisar)
6 biji cili padi (ditumbuk/hiris kasar)
1 camca sos ikan (sos nampla)
1 camca sos tiram
Secubit gula dan sedikit ajinomoto (jika suka) - akak x bubuh
sedikit minyak untuk menumis
1 ulas bawang putih (ditumbuk/dikisar)
1 ulas bawang merah (ditumbuk/dikisar)

Cara2nya:
tumis serai, daun limau purut, cili besar, cili padi, bawang putih dan bawang merah. Tumis sehingga naik bau.
Masukkan potongan ayam dan sedikit air bagi memastikan ayam masak secukupnya.
Masukkan sos ikan, sos tiram, gula dan ajinomoto. Kacau sebati. Tutup api dan hidangk

SOTO BOGOR


sebenarnya sebelum ini akak pernah buat soto makassar.. orang indon panggil coto makassar terkenal di Sulawesi selatan... ermmm sedap juga.. tapi sayang akak x ingat ambil gambar... dan umtuk kedua kalinya akak cuba resepi soto dari indon juga.. iaitu soto bogor pula...yang ni akak x kaji popular dari daerah mana.. hehehe... akak x tau la orang di sana makan dengan mee ke ape.. tapi akak tetap memilih untuk makan bersama nasi impit.. sebabnya paling utama akak x perlu nk masak nasi dan masakan lain.. makan soto bogor dengan nasi impit pun dah konyang....

 SOTO BOGOR
sedap

Bahan-bahan/bumbu-bumbu:

Bahan:
250 gram daging lembu
250 gram babat/perut, direbus, potong-potong
250 gram usus, direbus, potong-potong
250 gram paru, direbus, potong-potong
150 gram tulang rawan kaki lembu, rebus
2 sudu teh air asam jawa
3 lembar daun salam - akak x de stok
3 cm halia , diketuk
6 lembar daun limau purut
4 batang serai, diambil putihnya, dimemarkan
2 batang daun bawang, dipotong-potong
2.500 ml santan dari 1 butir kelapa
1.500 ml air
3 sudu makan garam
1 sudu teh gula pasir
1 sudu teh serbuk lada sulah
2 ketul stok daging
3 sendok makan minyak untuk menumis

Bumbu Halus: kisar

18 butir bawang merah
10 ulas bawang putih
4 cm kunyit hidup, dibakar
5 buah keras, disangai
1 1/2 sudu teh ketumbar

Pelengkap:
bawang merah goreng
2 batang daun bawang, dihiris
4 batang sup, dihiris
5 sudu makan kicap manis
200 gram emping goreng - akak x tau
3 buah limau nipis
suhun goreng - akak tambah
kacang tanah goreng - akak tambah

Sambal Cabai Rawit: sambal cilimpadi
20 buah cili padi merah
3 buah bawang merah
1/2 sudu  teh garam
1/4 sudu teh gula pasir

Cara membuat:
Rebus daging dengan daun salam dan halia hingga matang dan empuk. Tambahkan babat(perut), usus, dan paru. Aduk rata semua.
Panaskan minyak. Tumis bumbu halus, daun jeruk dan serai sampai harum. Tuang ke rebusan daging. Aduk rata.
Tuang santan. Aduk rata. Masukkan garam, gula pasir, serbuk lada sulah, dan stok daging. Masak sampai mendidih dan matang.
Tambahkan air asam jawa dan daun bawang. Aduk rata.

Sambal cabai rawit(cili padi): rebus cabai rawit dan bawang merah sampai layu. Angkat. Tambahkan garam dan gula pasir. Haluskan.

Sajikan soto dengan pelengkap dan sambal cabai rawit.

** akak makan dengan nasi impit... ermmm... bertambah tambah....

KERANG BERAPI


Assalamualaikum....
ingat lagi ke kat akak ni.. rasa dah lama benar x update blog akak yang x seberapa ni... ginilah kalau kesibukan melanda... tiada masa nak updatekan resepi di sini.. pulak tu kalau dah lama berehat, nak mulakan balik agak liat... huhuhu....
hari ni akak nak sharekan resepi yang sedap.. sekali makan x nak stop dah... hehehe... x tau la pada oranglain.... pada akak begitulah.. tapi untuk masak kerang ni kenalah basuh bersih bersih sebab ia dimasak dengan kulit kulitnya....

KERANG BERAPI

Bahan

1 kilo kerang
5 ulas bawang merah> diblend
4 ulas bawang putih> diblend
1 labu bawang besar> diblend
7 tangkai cili kering(direndam dgn air panas sehingga lembut & diblend)
3 tangkai cili merah> diblend
8 biji cili api > diblend
3 batang serai (kasi lebih pun boleh) > dimayang/diracik halus
3 helai daun kunyit > diracik halus
1 biji telur > dipukul hingga hancur
1 1/2 sudu tepung jagung > untuk pekatkan kuah
sedikit sos tiram pedas/biasa
sedikit air
garam secukup rasa
gula secukup rasa.
minyak untuk menggoreng.

Cara membuatnya

Tumiskan bahan yang diblend hingga wangi.
Masukkan hirisan serai. Kacau rata dan biarkan seketika hingga separuh garing.
Masukkan hirisan daun kunyit. Kacau lagi.
Masukkan telur dan kacau hingga telur masak.
Masukkan sedikit air - anggaran cukup untuk kuah dan garam. Kacau.
Masukkan sos tiram, sedikit gula. Kacau lagi.
Masukkan tepung jagung dan kacau.
Akhirnya masukkan kerang. Kacau hingga kerang masak.