Tuesday, July 15, 2014

SAMBAL 4 GRILLED PORTUGESE STYLE


sedap resepi ni... jika guna daun kesum mesti lagi ummmpphh...

SAMBAL 4 GRILLED PORTUGESE STYLE

2 bj bwg besar
5 ulas bwg putih
3 snduk cili boh (boleh tmbah)
Cili padi ikut kepedasan
2 in belacan
4 btg serai
1 in halia
1 bj buah keras
1 st udang kering (optional)
Daun kesum - akak tukar daun limau purut
Sdikit air asam
Gula garam

Blend suma bhn kecuali daun kesum hinga halus. 
Tumis hinga naik bau.. 
msukkn air asam. Msukkn daun kesum. 
Perisakn. Biar sedikit pkat. Angkat
Alas daun pisang pd aluminium foil. 
Letak sdikit sambal diikuti seafood..cover lg dgn smbal.. 
sedikit bendi.(akak x letak) 
Bungkus dgn rapi. 
Gril atas dapur atau dlm oven 8 minit 

* akak grill dalam pab magic je... sebab tu ia agak kering sikit.. kalau dalam foil ia akan lembab berair

2 comments: