Wednesday, January 14, 2015

BUTTERLESS FRUIT CAKE (KEK BUAH TANPA BUTTER)



kek yang senang dan sedap...

BUTTERLESS FRUIT CAKE (KEK BUAH TANPA BUTTER)
Roz@Homekreation
Saiz: 8" persegi

BAHAN2 A:

150ml Minyak
3 biji Telur Gred A
45ml Susu Cair
1 st Sirap Kencana / Madu
1 sb Sunquick

BAHAN2 B:

220g Tepung Gandum*
2 st Baking Powder* (* diayak) 
175g Gula Perang (akak guna yang warna pekat )
350g Buah Campuran
50g Badam Cincang (Badam di panggang) - Along letak Gajus 
1 st Parutan kulit oren - Along tak letak

Badam tanpa kulit - untuk topping tapi Along tak letak 

CARA2:
1. Campurkan semua bahan A dalam mangkuk dan kacau rata dengan senduk kayu.
2. Gaulkan bahan ayak, gula, buah campuran, badam cincang dan kulit oren.
Perlahan-lahan tuangkan bahan A sambil di kacau sebati.
3. Ratakan ke dalam tin yang telah dilapikkan kertas minyak dan dilenserkan minyak.
7. Aturkan badam diatasnya dan bakar pada 180'C selama 40-45 minit atau sehingga masak. 

1 comment:

  1. wa..menarik sungguh dan simple kek buah ni..nanti nak cuba la

    ReplyDelete