menu ulangan tayang.. ayam sos tiram ni memang akak suka masak takala akak x da idea lain... masakan ni biar pun ringkas tapi memang sedap bangat.. akak memang suka masakan ni.. ia seakan sup tapi bukan sup!
masakan ni kalau letak banyak cili api lagi sedap... bahan pun semua ketuk ketuk je.. mudahkannnn...!!
RESIPI AYAM SOS TIRAM
1/2 ekor ayam di potong kecil dan di bersihkan
bahan ketuk:
2 batang serai
1" halia
2 ulas bawang putih
15 biji cili api - belah 2 x putus
2 biji bawang - besar belah 4
3 helai daun limau purut
1 biji tomato - belah 4/6
3 sb sos tiram
air ikut kepekatan
+ sedikit tepung jagung - dibancuh dengan air
garam
cendawan tiram koyak2kan @ cendawan tin - hiris nipis
*sayur pilihan - kobis/karat
sedikit minyak menumis
panaskan minyak
tumis bawang putih, serai hingga wangi.
masukkan ayam, daun limau purut, tutup kuali.
bila ayam setengah masak masukkan sos tiram, bawang besar, cili api, air, bancuhan air tepung jagung, garam(rasa dulu sebab dah ada sos tiram).
biarkan mendidih sekejab dan masukkan cendawan. gaul rata.
tutup api. sedia di hidangkan panas panas.