resepi dari kawan belasan tahun yang lalu yang dah lama tersimpan.. hingga hari ni kawan akak yang bernama Sanita dah lama x ketemu.. apa khabarlah dia sekarang ni.. dari kejauhan akak doakan dia sihat dan telah mempunyai cahayamata agaknya.. jika Sanita terbaca akak mohon izin ye.. sharekan resepinya di sini... resepi ini adalah salah satu masakan dari Penang yang simple tapi sedap
RENDANG PULAU PINANG
resepi kawan lama.. katanya dari kakak iparnya yang menetap di PP
1/2 kg daging - hiris nipis dan bersihkan.
bahan perapan pada daging:
1/2 cawan kicap kipas udang -perap pada daging
2 sm gula kasar
300g bawang merah - blend dan hiris (simpan sikit untuk goreng dan tabur bila dah masak & ambil sedikit untuk menumis)
6 ulas bawang putih - blend dan hiris sikit untuk menumis
1/2" halia - blend
20 tangkai cili kering (buang biji) - blend halus
sedikit air asam jawa
1 st serbuk yang sudah di blend (jintan manis, jintan putih dan ketumbar - yang disangai)
penumis:
kulit kayu manis
bunga lawang
minyak untuk menumis
cara:
daging diperap selama 1/2 jam - 1jam( lagi lama lagi baik)
panaskan minyak dan gorengkan bawang untuk dijadikan bawang goreng hingga keperangan dan ketepikan.
panaskan pula minyak untuk menumis.
masukkan kulit kayu manis dan bunga lawang serta sedikit bawang merah dan bawang putih sebagai penumis. goreng sehingga naik wangi.
masukkan baki bawang yang telah di blend hingga agak layu masukkan cili kering blend. masak hingga terbit minyak
masukkan daging yang telah diperap tadi.
perhatikan: jika daging belum empuk masukkan air. biarkan ia mendidih dan daging lembut.
kacau hingga sebati dan masaklah sehingga naik minyak.
apabila dah kering tutup api dan masukkan bawang goreng. gaul hingga rata.
No comments :
Post a Comment