followers

salji

waktu

bird terbang

Thursday, October 2, 2014

SAYUR GORENG BERSAMA AYAM DAN TELUR MASIN


terlebih bubuh kicap cair la pulak.. jadi gelap pulak tumisan akak ni... tapi x pe.. jika korang nak try akak dah adjust dh resepi di bawah ni.. ikut saja..
ketika menumis masakan ini.. masyaallah.. aromanya cukup mengamit selera.. baunya pun dah tau pasti sedap..
akak ambil resepi ni di salah satu rancangan masakan d tv, nampak menarik sangat sebab ia d letakkan parutan telur masin di atasnya. untuk pengetahuan.. masakan ini x perlu kita letakkan garam kerana sos ikan dan kicap cair serta telur dah memberi secukup rasa pada masakan ini

SAYUR GORENG BERSAMA AYAM DAN TELUR MASIN

250g ayam potong kiub kecil
1 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1 biji cili merah - hiris
3 biji cendawan butang - hiris
1/2 biji lobak merah - potong mancis
4 batang kacang panjang - 1 "
2 in kunyit - hiris
1 rumpun syur kailan -  hiris & celur sekejab shj
10 g tepung jagung yang dibancuh dgn 30 g air
1-2 helai daun limau purut
2 sb sos ikan
2 sb kicap masin ( 1 sb seeloknya)
3 sb stok ayam
sebiji telur masin rebus
minyak untuk menumis

panaskan minyak tumis bawang dan kunyit dahulu hingga wangi
masukkan cendawan butang
dan diikuti dengan ayam, gaul hingga ayam masak
masukkan lobak merah, kacag panjang dan batang kailan serta cili merah gaul rata
masukkan daun kailan yang dah dicelur sebentar
masukkan kicap masin, sos ikan stok ayam dan air secukupnya, masak hingga mendidih
curahkan air tepung jaging untuk memekatkan kuahnya dan gaul rata
angkat dan tuangkan di dalam bekas yang telah disediakan
akhir sekali parutkan telur masin ke atas sayur goreng bersama ayam ini

selamat mencuba

Tuesday, September 30, 2014

KUIH SARANG SEMUT


Biskut sarang semut ni adalah untuk atvt  projek usahasama tahunan JW di tempat akak ni..  bukan biskut ni je yang kami buat.. ada lg 2 jenis iaitu biskut almond london dan semprit bunga cina.. 
JW yang join mestilah beri komitmen dari mula hingga selesai.. kemudian biskut biskut ni di agihkan samarata.
projek ni memang seronok sebab kami buat beramai ramai.. faham faham la bila sesekali bertemu... macam macam yang kami borakkan.. hehehe 


KUIH SARANG SEMUT

Bahan :

250 gm butter
100 gm gula halus
350 gm tepung gandum
100 gm tepung kastard
100 gm tepung jagung
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila

Bahan Hiasan :

sedikit coklat rice (x letak)
sedikit manik gula kecil ( warna warni )
secukupnya paper cup kecil

Cara :

Pukul kembang butter dan gula.
Masukkan kuning telur dan esen vanila dan gaul rata.
Masukkan tepung dan gaul rata.
Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper cup.
Taburkan coklat rice dan manik gula kecil.
Bakar dalam oven dengan suhu 180c sampai masak ( anggaran 15 minit ).
Dah siap,sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

RENDANG AYAM


dua tiga hari lagi kita nak sambut hari lebaran Aidil Adha... tentu ramai yang terfikir rendang apa yang nak dimasak.... ni akak share resepi yang mudah dan simple tapi sedappppp...

RENDANG AYAM 

Bahan2nye

Semua bhn d hiris
5 bj bwg beso
2 btg serai
2 helai daun kunyit
2 in halia

60 g serbuk cili (guna cili kering blend je)
1/2 kilo santan
1 ekor ayam dlm 2 kilo

Semua bahan dmasukkn ddlm kuali
Kacau hingga kering

** lain kali akak try guna cili serbuk barulah rendang ni nampak kemerahan

Monday, September 29, 2014

SAMBAL UDANG TERUNG PIPIT


ketika program gotong royong anjuran jbtn perpaduan taman sebelah.. ramai jumpa kawan kawan dari taman lain.. selesai gotong royong kami sembang sembang dorang mempelawakan akak mengutip terung pipit ni.. orang dah pelawa.. apalagikannn.. rezeki jangan di tolak.
jadi jika dibuat sambal camgini makan dengan nasi panas panas mesti bestkan..

SAMBAL UDANG TERUNG PIPIT

BAHAN2NYA: 
 300 g udang
1 senduk sederhana cili kering kisar 
1 labu bawang besar 
2 ulas bawang putih
1 inci belacan (optional.
garam gula
minyak untuk menumis

CARA:


BAHAN2NYA: 
 3 ekor sotong (segar dan besar)
¾ mangkuk cili kisar (Kjee guna mangkuk tauhu faa yang bulat tu)
1 labu bawang besar 
2 ulas bawang putih
1 inci belacan (optional. ada orang tak suka bubuh)
terung pipit (dicelur. ikut suka banyak mana)
½ cawan air asam jawa 
minyak untuk menumis

CARA:

Panaskan minyak.  Tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau dan terbit minyak.

Seterusnya masukkan 1 cawan air, Biarkan kuah mendidih seketika.

Kemudian masukkan gula, garam, dan air asam jawa.  Kacau rata.

Masukkan udang dan biarkan di atas api sehingga udang masak.

Akhir sekali masukkan terung pipit.

Biarkan beberapa minit di atas dapur kemudian tutup api.

COOKIES SEMPRIT PULUT HITAM


biskut yang sedap dan rangup

COOKIES SEMPRIT PULUT HITAM

Bahan-bahan ( 10 orang )

150 gm tepung sago /ayak dulu lee
200 gm tepung pulut hitam
100gm Marjerin
50gm Butter
150gm gula halus
1 bijik merah telur
65ml santan pekat
Cara-cara

satukan butter dan marjerin,mixer sampai lembut,masukan gula, mixer lagi sekejap, masukan merah telur dan kacau lagi.
satukan tepung sago dan tepung pulut hitam, masukan sedikit demi sedikit kedalam adonan butter tadi, last masukan santan pekat dan kacau sampai sebati betul
masukan adonan kedalam piping bag dan gunting ujungnya,gunakan nozzle bentuk star tu yg size besar sikit, paling ideal nozzle 1M yg utk buat swirl pada cupcake yea. picitkan bentuk star kat atas tray yg sebelumnya dah disapu dengan butter atau alas dengan paper,letaklah kismis ke,almond slices ke kat atas cookies tu
bakar cookies ini selama 25minit dengan suhu 150C. jangan angkat cookies nie selagi masih panas, ianya mudah hancur,tunggu sejuk dahulu baru letak dalam balang

Sunday, September 28, 2014

NASI GORENG BELACAN


nasi yang berulang kali buat.. tapi belum d wartakan d blog ni.. hehehe
terima kasih resepinya.. memang sedapppp..

NASI GORENG BELACAN

Bahan-bahan ( 5 - 6 org makan )

2 mangkuk nasi putih (yg telah sejuk)
7 biji cili api hijau (kalau nak lebih pedas guna yg warna merah)
1 labu bawang besar
50 gm udang kering (dibersihkan dan direndam)
belacan sebesar ibu jari
3 ulas bawang putih - diketuk
garam dan gula secukup rasa
Untuk daging goreng:
300gm daging - dipotong kecil2
3 sb kicap
1 sk serbuk kunyit
1/2 sk serbuk lada hitam
sedikit garam dan gula
4 biji telur- 1 bji utk dimasukkan kedalam nasi dan 3 biji lg utk di buat telur dadar
daun salad
cili api sebagai hiasan( juga utk menambahkan pedas)
sedikit minyak utk menggoreng daging dan nasi

Cara-cara

Daging Goreng: Panaskan sedikit minyak (lebih kurang 3 sb) dan masukkan daging. Kacau seketika dan masukkan kicap, serbuk kunyit, serbuk lada hitam, gula dan garam. Masukkan sedikit air(melitupi daging dalam kuali) dan goreng hingga kering.
Dadar telur: Pecahkan 3 biji telur ke dalam mangkuk. Panaskan frying pan, masukkan sedikit adunan telur dan goreng hingga telur masak(kekuningan). Angkat dan gulung. Ulang sehingga habis kesemua adunan telur. Apabila dadar telah sejuk bolehlah dipotong nipis2.
Nasi Goreng: Blend cili api, bawang besar, udang kering (bersama air rendaman) dan belacan sehingga lumat.
Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak( lebih kurang 3 sb) dan masukkan bawang putih yg telah diketuk. Goreng hingga wangi dan kekuningan.
Masukkan bahan2 yg telah diblend dan goreng hingga kering sedikit dan masukkan gula dan garam secukup rasa. Masukkan telur dan kacau rata.
Masukkan nasi dan goreng sehingga nasi masak. Hidangkan panas2 bersama daging goreng, telur dadar yg telah dipotong nipis dan daun salad. Bagi yg suka makan pedas2 bolehlah diitambah cili api tambahan

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...