dh lama teringin nk mencuba maruku kacang hijau ni.. memang suka.. memang sedap... asalnya buat satu adunan je... bila hampir siap...rasa nk buat lagi... terlebih rajin sangat terus buat 1 adunan lagi.. jadi 2 adunan buat sekali gus .hehehe..
memang x rugi mencuba..
memang x rugi mencuba..
MARUKU KCANG HIJAU
http://masakandirumahlagisedap.blogspot.com/
1 cawan tepung kacang peas
1 biji telur
100 ml santan kotak
1 sudu kecil garam
2 sudu besar gula
3 sudu besar marjerin dicairkan
1 1/2 cawan air suam
Campur dulu 1 cawan air dgn gula dan garam larutkan...santan marjerin telur sekali..kacau sebati baru dituang kedlm adunan tepung
Tepung pulut dan tepung kacang peas gaul sebati uli seperti buat buah melaka..kalau keras lagi baru masukkan baki air 1/2 cawan lagi..uli lagi sehingga sebati...
Goreng dlm minyak yg sederhana panas..jgn terlalu panas nnt maruku tak cantik cepat hitam..goreng sehingga garing..siap...
* untuk ingatan: akak x tambah pun 1/2 cwn air. cukup secawan air shj
No comments :
Post a Comment