followers

salji

waktu

bird terbang

Monday, September 30, 2013

SAMBAL PETAI TUMIS UDANG


oleh kerana nak habiskan produk petai.. nampaknya jhari hari makan petai.. adoii.. sedangkan badan ni bukannya larat sangat nak makan buah berangin.. x lama lagi kompom sakit kepala la jawabnya...

SAMBAL PETAI TUMIS UDANG

Lebih kurang 300g Udang (ikut suka nak guna saiz kecil/besar)
1-3 keping petai - di kopek
4-5 ulas bawang merah kecil
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
10-15 tangkai cili kering
Seketul kecil belacan
Sedikit asam jawa
1/2 - 1 biji bawang besar - hiris tebal membulat
Garam dan gula

Cara-cara

Tumbuk bawang & belacan hingga lumat. Campurkan dgn cili mesin. Panaskan minyak & tumis sehingga betul2 garing & wangi.
Masukkan petai, udang, bawang besar, belacan, garam & gula secukup rasa. Kacau sehingga layu sedikit. Masukkan air asam jawa. Biar sebentar sehingga petai betul2 masak.
Hidangkan dgn nasi panas.

No comments :

Post a Comment

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...