pebret ni... meratah pun sedap...
KERABU PUCUK PAKU BERSAMA KERANG
Bahan A
1 ikat pucuk paku - direbus dan toskan
150 g isi kerang
300 gm tauge - direbus dan toskan
4 biji limau kasturi - diambil jusnya
2 biji bawang besar- dihiris
1 biji cili hijau - hiris
2 biji cili merah - dihiris
3 biji cili padi - dihiris
Bahan B
1/2 biji kelapa - digoreng tanpa minyak hingga garing dan di ramas (kerisek)
2 biji cili merah
5 biji cili padi - ikut cita rasa pengguna
sedikit belacan
50 gm udang kering
gula, garam dan serbuk perasa
Cara-cara
tumbuk lumat cili merah, cili padi, belacan dan udang kering
masukkan semua Bahan A ke dalam mangkuk dan gaulkan sama rata manakal bawang besar dipotong bulat dan nipis
seterusnya masukkan Bahan B beserta dengan gula, garam dan serbuk perasa secukup rasa.
Tun suka makan kerabu, tp tun xmakan kerang la pulak..
ReplyDeleteRindunya saya dengan kerang! Apalagi kalau dibuat kerabu dengan pucuk paku... maunya sepinggang habis ratah sorang2!
ReplyDeletesedap giler ni kak...bikin perut bergelora
ReplyDelete