sedapnya bila sesekali makan nasi kerabu ni... x cukup sepinggan ni... hehehe
RESEPI NASI KERABU
moh weh ke dapur
NASI KERABU
Masak beras seperti biasa. Jika mahukan nasi kerabu berwarna biru memasukkan pewarna biru.
KUAH TUMIS
Bahan A :7 ulas bawang merah
1/2 labu bawang putih
3 bawang besar
1 cm halia
Santan
2-3 sudu cili boh
1 serai - ketuk
1 asam keping
2 sb gula
Sedikit gula merah
Garam secukup rase
Blend semua bahan A. Panaskan minyak dan tumis bahan,cili boh dan serai sehingga wangi. Masukkan sedikit air dan masak sehingga mendidih.
Masukkan santan dan sentiasa dikacau supaya santan tidak berketul. Masukkan asam keping, budu/ belacan dan gula. Masak sehingga pekat dan pecah minyak.
SAMBAL KELAPA
4 ekor Ikan kembung - rebus & ambik isi1/2 biji kelapa parut - goreng
4 bawang merah
2 batang serai
2sudu lada hitam
Garam
Gula
Goreng kelapa dan kacau sentiasa supaya tidak hangit. Tumbuk semua bahan dan gaul dengan kelapa goreng. Tumbuk lagi sekali dan gaul hingga rata. Masukkan garam dan gula.
ULAM-ULAMAN
Kacang panjangKubis
Daun kesum
Bunga kantan
Taugeh
Hiris halus kesemua ulam ulaman dan campur kesemuanya.
SAMBAL CILI (jika suka)
Cili padiCuka
Garam
Gula
BUDU
budu
gula merah
air asam jawa
garam
masak hgga mendidih
DI HIDANG BERSAMA
Telur masinIkan goreng celup tepung
Ayam / Daging bakar
Keropok
Solok lada
Atau apa apa jer yang disukai
Sedapnyerr!! mmg berpinggan-pinggan kalau makan nih..cuma nk buatnyer renyah. hihi
ReplyDeleteSedapnya kak Norlie
ReplyDelete