Tuesday, September 30, 2014

ATVT KELAS JW - KUIH SARANG SEMUT


Biskut sarang semut ni adalah untuk atvt  projek usahasama tahunan JW di tempat akak ni..  bukan biskut ni je yang kami buat.. ada lg 2 jenis iaitu biskut almond london dan semprit bunga cina.. 
JW yang join mestilah beri komitmen dari mula hingga selesai.. kemudian biskut biskut ni di agihkan samarata.
projek ni memang seronok sebab kami buat beramai ramai.. faham faham la bila sesekali bertemu... macam macam yang kami borakkan.. hehehe 


KUIH SARANG SEMUT

Bahan :

250 gm butter
100 gm gula halus
350 gm tepung gandum
100 gm tepung kastard
100 gm tepung jagung
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila

Bahan Hiasan :

sedikit coklat rice (x letak)
sedikit manik gula kecil ( warna warni )
secukupnya paper cup kecil

Cara :

Pukul kembang butter dan gula.
Masukkan kuning telur dan esen vanila dan gaul rata.
Masukkan tepung dan gaul rata.
Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper cup.
Taburkan coklat rice dan manik gula kecil.
Bakar dalam oven dengan suhu 180c sampai masak ( anggaran 15 minit ).
Dah siap,sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

RENDANG AYAM


dua tiga hari lagi kita nak sambut hari lebaran Aidil Adha... tentu ramai yang terfikir rendang apa yang nak dimasak.... ni akak share resepi yang mudah dan simple tapi sedappppp...

RENDANG AYAM 

Bahan2nye

Semua bhn d hiris
5 bj bwg beso
2 btg serai
2 helai daun kunyit
2 in halia

60 g serbuk cili (guna cili kering blend je)
1/2 kilo santan
1 ekor ayam dlm 2 kilo

Semua bahan dmasukkn ddlm kuali
Kacau hingga kering

** lain kali akak try guna cili serbuk barulah rendang ni nampak kemerahan

Monday, September 29, 2014

SAMBAL UDANG TERUNG PIPIT


ketika program gotong royong anjuran jbtn perpaduan taman sebelah.. ramai jumpa kawan kawan dari taman lain.. selesai gotong royong kami sembang sembang dorang mempelawakan akak mengutip terung pipit ni.. orang dah pelawa.. apalagikannn.. rezeki jangan di tolak.
jadi jika dibuat sambal camgini makan dengan nasi panas panas mesti bestkan..

SAMBAL UDANG TERUNG PIPIT

BAHAN2NYA: 
 300 g udang
1 senduk sederhana cili kering kisar 
1 labu bawang besar 
2 ulas bawang putih
1 inci belacan (optional.
garam gula
minyak untuk menumis

CARA:

Panaskan minyak.  Tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau dan terbit minyak.

Seterusnya masukkan 1 cawan air, Biarkan kuah mendidih seketika.

Kemudian masukkan gula, garam, dan air asam jawa.  Kacau rata.

Masukkan udang dan biarkan di atas api sehingga udang masak.

Akhir sekali masukkan terung pipit.

Biarkan beberapa minit di atas dapur kemudian tutup api.

COOKIES SEMPRIT PULUT HITAM


biskut yang sedap dan rangup

COOKIES SEMPRIT PULUT HITAM

Bahan-bahan ( 10 orang )

150 gm tepung sago /ayak dulu lee
200 gm tepung pulut hitam
100gm Marjerin
50gm Butter
150gm gula halus
1 bijik merah telur
65ml santan pekat
Cara-cara

satukan butter dan marjerin,mixer sampai lembut,masukan gula, mixer lagi sekejap, masukan merah telur dan kacau lagi.
satukan tepung sago dan tepung pulut hitam, masukan sedikit demi sedikit kedalam adonan butter tadi, last masukan santan pekat dan kacau sampai sebati betul
masukan adonan kedalam piping bag dan gunting ujungnya,gunakan nozzle bentuk star tu yg size besar sikit, paling ideal nozzle 1M yg utk buat swirl pada cupcake yea. picitkan bentuk star kat atas tray yg sebelumnya dah disapu dengan butter atau alas dengan paper,letaklah kismis ke,almond slices ke kat atas cookies tu
bakar cookies ini selama 25minit dengan suhu 150C. jangan angkat cookies nie selagi masih panas, ianya mudah hancur,tunggu sejuk dahulu baru letak dalam balang

Sunday, September 28, 2014

NASI GORENG BELACAN


nasi yang berulang kali buat.. tapi belum d wartakan d blog ni.. hehehe
terima kasih resepinya.. memang sedapppp..

NASI GORENG BELACAN

Bahan-bahan ( 5 - 6 org makan )

2 mangkuk nasi putih (yg telah sejuk)
7 biji cili api hijau (kalau nak lebih pedas guna yg warna merah)
1 labu bawang besar
50 gm udang kering (dibersihkan dan direndam)
belacan sebesar ibu jari
3 ulas bawang putih - diketuk
garam dan gula secukup rasa
Untuk daging goreng:
300gm daging - dipotong kecil2
3 sb kicap
1 sk serbuk kunyit
1/2 sk serbuk lada hitam
sedikit garam dan gula
4 biji telur- 1 bji utk dimasukkan kedalam nasi dan 3 biji lg utk di buat telur dadar
daun salad
cili api sebagai hiasan( juga utk menambahkan pedas)
sedikit minyak utk menggoreng daging dan nasi

Cara-cara

Daging Goreng: Panaskan sedikit minyak (lebih kurang 3 sb) dan masukkan daging. Kacau seketika dan masukkan kicap, serbuk kunyit, serbuk lada hitam, gula dan garam. Masukkan sedikit air(melitupi daging dalam kuali) dan goreng hingga kering.
Dadar telur: Pecahkan 3 biji telur ke dalam mangkuk. Panaskan frying pan, masukkan sedikit adunan telur dan goreng hingga telur masak(kekuningan). Angkat dan gulung. Ulang sehingga habis kesemua adunan telur. Apabila dadar telah sejuk bolehlah dipotong nipis2.
Nasi Goreng: Blend cili api, bawang besar, udang kering (bersama air rendaman) dan belacan sehingga lumat.
Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak( lebih kurang 3 sb) dan masukkan bawang putih yg telah diketuk. Goreng hingga wangi dan kekuningan.
Masukkan bahan2 yg telah diblend dan goreng hingga kering sedikit dan masukkan gula dan garam secukup rasa. Masukkan telur dan kacau rata.
Masukkan nasi dan goreng sehingga nasi masak. Hidangkan panas2 bersama daging goreng, telur dadar yg telah dipotong nipis dan daun salad. Bagi yg suka makan pedas2 bolehlah diitambah cili api tambahan

MASAK LEMAK IKAN TONGKOL DENGAN BELIMBING BULUH


Belimbing pemberian dari jiran taman maju.. iaitu taman bersebelahan..

MASAK LEMAK IKAN TONGKOL DENGAN BELIMBING BULUH

Bahan bahan

3 bahagian ikan tongkol
1 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
1 inci kunyit hidup
5 biji cili padi
1 labu bawang besar
1 batang serai
1 biji cili merah
Beberapa biji buah belimbing buluh
Sedikit daun kunyit
Garam dan gula

Cara Memasak
1. Bersihkan ikan dan toskan.
2. Tumbuk halus bawang besar, cili padi, cili merah dan kunyit hidup. Masukkan ikan dan bahan tumbuk ke dalam periuk.
3. Tuang santan pekat dan santan cair. Masukkan juga serai yang di ketuk sedikit.
4. Masak menggunakan api sederhana supaya santan tidak berketul sambil dikacau selalu.
5. Masukkan daun kunyit dan belimbing buloh, perasakan dengan garam dan gula.
6. Biarkan hingga mendidih dan ikan masak.
Tutup api dan sedia dinikmati.

KETAM KUKUS TELUR MASIN


masakan sedap dan kena dengan selera family kami... kalau dulu setelah akak kukuskan ketam kemudian akak goreng .. tapi kali ni akak kukus dan tumis terus masukkan ketam ni.. rasanya sedap juga wp x digoreng dan memberikan isi ketam ni lebih lembut dan mesra

RESIPI KETAM TELUR MASIN
moh weh ke dapur akak..

1. Ketam bunga - 3 ekor (potong setengah)
2. Kuning telur masin - 5 biji (direbus)
3. Bawang putih - 3 ulas (dicincang)
4. Cili padi - 8 biji (dicincang)
5. Tepung kanji - 2 sudu besar)
6. Mentega - 2 sudu besar
7. Susu cair - 2 sudu besar
8. Daun kari - 5 helai
9. Garam & lada sulah secukupnya

1. Kukus ketam hingga masak dan toskan airnya
2. Gaulkan ketam bersama tepung kanji & goreng di dalam minyak yang banyak. Toskan & angkat. Ketepikan
3. Tumis bawang putih yang dicincang bersama mentega dan kuning telur masin yang juga dicincang dengan api perlahan
4. Masukkan daun kari dan susu cair
5. Masukkan ketam yang digoreng tadi, gaul mesra
6. Perasakan dan sedia dihidangkan


POTATOES FRITTERS


wallaa... sedap bangat... crispy

POTATOES FRITTERS 
fb

3 biji potato usa - sagat panjang
4 sb tepung jagung
3 sb tepung gandum
Sdkt lada sulah
Sedikit garam
1/2 st serbuk penaik
1 biji telur - kocokkan
sdkt daun sup/bawang/kucai
1 biji bawang - hiris
minyak menggoreng

panaskan minyak secukupnya
Gaul semua dan sebatikan dan goreng hingga kekuningan..
* sedap n rangup

KETAM DI LAUTAN KUNING


MASAK KETAM DI LAUTAN KUNING

Bahan-bahan ( sekeluarga )

1. Ketam 5 ekor siap disiang
2. Sebiji kelapa yang diambil santannya:sebahagian santan pekat dan dua bahagian santan cair
3. Kunyit hidup seinci
4. Serai sebatang
5. 1 asam keping
6. 10  biji cili api mengikut kepedasan yang diingini
7. Sehelai daun kunyit
8. Garam secukup rasa

Cara-cara

1. Tumbuk lumat cili api, dan kunyit.
Masukkan bahan 1 tadi ke dalam periuk bersama- sama asam keping, garam dan serai yang telah dititik
Masukkan santan cair dan masak dengan api yang perlahan. Santan perlu selalu dikacau supaya tidak pecah
Masukkan ketam bila santan sudah mula menggelegak.
Bila ketam sudah masak (kulit ketam jadi kemerahan), tuangkan santan pekat.
Masukkan daun kunyit yang telah dikoyak- koyakkan ke dalam gulai dan kacau. Matikan api.
Hidangkan

NASI LEMAK TUMIS PANDAN WANGI TANPA SANTAN



RESIPI NASI LEMAK TUMIS PANDAN WANGI TANPA SANTAN

Bahan-bahan ( Hidangan seisi keluarga )

Beras (apa2 pun boleh)
Bwg merah - dihiris nipis / akak ketuk
Bwg putih - dihiris nipis / akak ketuk
Halia - dihiris nipis / akak ketuk
serai - akak ketuk (tambah)
daun pandan - kerat (tambah)
sedikit pewarna hijau (tambah)
garam dan 1 sk gula
butter / minyak - untuk menumis

sambal tumis:

Ikan bilis
*Bwg besar (bahagi kpd 2 bgian - tuk dikisar dan untuk hiasan bulat)
*Cili kering
sos tiram
cili sos
Minyak masak
Garam dan gula
Air asam jawa

*Kisar hingga halus. Masukkan sedikit minyak untuk hancurkan biji cili kering.

hiasan:
Telur - digoreng mata /telur rebus
telur masin
timun
kacang tanah goreng
papedom
ikan bilis goreng

Cara-cara

NASI LEMAK - basuh beras dan masukkan dalam rice cooker beserta paras air yang bersesuaian. panaskan butter secara berasingan di dalam kuali dan masukkan bwg merah, bwg putih dan halia bersama serai. tumis hingga wangi dan masukkan daun pandan hingga terbit bau semerbak dan tuangkan ke dalam rice cooker. Masukkan juga sedikit garam dan gula. letakkan sedikit pewarna hijau. Gaul rata dan biarkan ia masak seperti biasa. Gaul nasi didalam rice cooker sekali sekala hingga ia masak.

SAMBAL IKAN BILIS - panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar. Tumis hingga pecah minyak dan kacau sehingga ia agak garing sebelum dimasukkan air asam jawa. Tunggu hingga mendidih. Masukkan ikan bilis, sos tiram, cili sos, garam dan gula. Masukkan bawang besar dan tunggu sebentar sebelum api ditutup.


PENJAN UBI KAYU


PENJAN UBI KAYU

ubi kayu - di rebus hingga empuk dan lembut dan toskan
gula putih
gula merah 
sedikit garam
sedikit air - sekadar nak melarutkan gula

masak gula hingga dijadikan gula hangus. bila gula cair masukkan gula merah yang siap dibancuh dengan air(tapiskan dulu).
masukkan ubi yang di rebus dan gaul secara balik balikkan ubi hingga semuanya rata dan sebati.
tutup api dan sedia untuk di hidang.

* kemanisan ikut citarasa.. jangan sampai terlebih gula
* boleh buat guna putih sahaja tapi penjan ubi ni bewarna gula putih sahaja
* boleh di campur kedua dua gula dan masak bersama.

KETAM GORENG CILI TELOR AYAM


sesekali tukar selera masak ini pula... layannn..

KETAM GORENG CILI TELOR AYAM  
5 rencah 5 rasa


beberapa ekor ketam  dibersih dan dipotong dua

1 biji bawang besar  dimayang

7 biji cili merah dikisar

5 biji bawang merah dikisar

3 ulas bawang putih  dikisar

2 batang serai  dititik

1 biji telur ayam  dipukul sedikit

Garam dan gula secukup rasa

Air Secukupnya

Minyak untuk menumis

Cara-cara

-Gaulkan ketam dengan sedikit garam dan serbuk kunyit kemudian digoreng sehingga masak. Ketepikan.

-Panaskan minyak kemudian tumiskan serai bersama bahan kisar sehingga pecah minyaknya.

-Masukkan sedikit air bersama bawang besar, gula dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih.

-Kemudian masukkan telur sedikit demi sedikit sambil dikacau sehingga sebati.

-[Pastikan telur dipukul terlebih dahulu supaya sebati rasanya dengan sekata pada kuahnya.]

-Akhir sekali masukkan ketam dan gaulkan sehingga rata.

-Angkat dan hidangkan.



UBI REBUS


ubi ni kawan yang bagi.. punyala besar dan panjang.. tapi akak x sempat nk buat kuih lain sebab tangan akak sakit nk memarut ubi ni.. jadi akak buat menu ringkas je lagi pun susah sangat nk jumpa ubi.. akak buat ubi rebus pun sodap!!

UBI REBUS

ubi - rebus + garam hingga empuk

kelapa + gula garam (gaul rata)

* boleh la ubi dimakan cicah kelapa manis ni

sedapnya.. dah lama x merasa ni... tapi takut juga nak makan banyak.. sebab takut badan "berangin"



KERABU IKAN TONGKOL


dah lama x buat... teringin melanda..

KERABU IKAN TONGKOL

Bahan-bahan ( Untuk 3-4 orang satu hidangan )

1/2 ekor ikan Tongkol(ikan Kayu) sederhana besar
2 labu bawang besar
2 biji cili merah
5 biji cili api (boleh tambah kalau suka)
sedikit air asam jawa dicampur dengan secubit belacan dibancuh
secubit garam ikut selera anda
air perahan limau kasturi/ limau nipis

Cara-cara

Ikan tongkol dicuci bersih dan dibelah dua
 lumurkan sedikit garam pada ikan dan dibakar
 Biar ikan masak sebelah baru dialihkan ke sebelah lagi
Sementara menunggu ikan masak bolehlah menghiris nipis...bawangbesar, cili merah dan cili api
 Bila ikan dah masak perisi ikan macam nak buat kuah laksa
Campurkan dengan bahan yang dihiris tadi
gaulkan bersama dengan air asam & belacan, garam secukup rasa dan perahkan limau kasturi ....dah siap untuk dihidangkan...Cubalah!

CHAR KUEY TEAW


katakan saya sukakan CKT....

CHAR KUEY TEAW
resepi ikut di sini

* UTK PASTE *

200 gm udang
250ml air
4 ulas bawang putih di ketuk
6 sb sos tiram
3 sk kicap pekat
3 sb kicap manis
1 sk petis
2 sb pati ikan bilis / pati udang
2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
1 sk gula

* UTK MEE *

300 gm kuey teow
1 sb cili boh
kerang
sedikit kucai & taugeh
2 biji telur

Cara-cara

UTK PASTE-

1. Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....

2. Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.

UTK MEE- 

1. Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4sb paste td. Masukkan udang yg telah direbus td n kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.

2. Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak.


NASI GORENG UDANG KASIH SOTONG BERTELO


nasi sedap rasa..

NASI GORENG UDANG KASIH SOTONG BERTELO

Bahan-bahannya:

2 cawan nasi 
150 gm sotong 
150  gm udang
2 biji telur  - sebiji telo mata
1 biji cili merah
3 biji cili api
3 biji bawang merah
1 biji bawang putih
sedikit belacan
sedikit udang kering
1 sudu kecil serbuk cukup rasa
1 sudu besar kicap masin
1 sudu besar sos tiram
secubit garam

Cara-caranya:

1. Kisar kasar cili merah, cili api, bawang merah, bawang putih, belacan dan udang kering.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis sotong hingga airnya kering.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau. Pecahkan telur dan kacau sebati.
4. Tambahkan dengan sos tiram, kicap masin, serbuk cukup rasa dan garam. Kacau sebati.
5. Masukkan nasi diikuti dengan sotong dan udang. Gaul hingga nasi dan sotong mesra dengan bahan-bahan kisar yang ditumis tadi dan bahan-bahan lain.


Monday, September 22, 2014

CUCUR SARDIN


cucur yang x jemu jemu nak masuk mulut... sedap.. dan terasa sardinnya.. bau yang semerbak ketika goreng memang mengamit selera sangat

CUCUR SARDIN
zainab melan fb

Bahan;
tepung gandum
Soda/bikarbonat
1tin sardin (kecil-ambil ikan jee) lumatkan
daun sop/daun bawang - hiris halus
Bawang besar - racik
lada merah - hiris halus
garam halus
air panas
Caranya;
ayak tepung gandum+soda/bikarbonat
masukkan dlm bekas satukan dgn sardin,bawang,lada merah,daun sop, daun bawang dan garam, kacau rata.
masukkan air panas sedikit2 gaul hingga jdi dog.
jemputkan dgn hujung jari dan goreng.
makan dgn sos @ sambal.

BUBUR NASI


bila mulut rasa serba serbi dh jemu nak makan lauk pauk.. maka buatlah bubur ini untuk menyelamatkan keadaan.. sedapp.. mungkin dah lama sangat x buat agaknya.. hehehe..
nampak seperti simple je bubur ni tapi rasanya sedap... sebab bahan bahannya semua menyerap dalam nasi...
resepi juga ada di sini

BUBUR NASI

Bahan-bahan ( 3-4 org )

1 1/2 cwn beras (lbh kurang 250gm)
1 1/2 inci halia di ketuk / titik
2 sk serbuk pati ayam / 1 kiub pati ayam
300gm isi ayam / 1/4 ekor ayam
udang secukupnya
sedikit garam
1 liter air

* GARNISH *
lada merah
daun bawang n daun sup
sedikit mninyak bijan

* AKSESORI TAMBAHAN *
ikan bilis n kacang digoreng
lada jeruk
telur masin - akak tukar ikan tenggiri masin

Cara-cara

Rebus ayam hingga empuk. Keluarkan ayam dan toskan airnya. Air rebusan ayam jgn dibuang.
Basuh beras bersih. Masukkan beras dlm periuk lebihan air rebusan ayam. Masak beras hingga kembang, masukkan air sikit-sikit. ** Masak bubur ikut suka lembut mcmmana kita nak
Bila bubur hampir masak masukkan halia, pati ayam dan sedikit garam.
Bubur bolehlah dihidang dgn ayam rebus tadi (siat kecil), bawang goreng, lada merah n daun sup. Titiskan sikit dgn minyak bijan. sedap mkn ngan ikan bilis n kacang goreng, cili jeruk dan telur masin..siap...

MEE SERI MAHARANI


assalamualaikum...
dah lama akak x bsersiaran di blog... jenguk blog kawan kawan pun x berkesempatan..
sejak kebelakangan ini akak agak kurang sihat asyik buat rawatan sahaja.. tapi x tau sakit ape lagi.. tu yang musykilnya... banyak pula jadi tanda tanya,,

ok di sini akak nak kongsikan resepi yang menjadi febret keluarga akak... dulu pun akak pernah buat juga di sini.. selalu menjadi hidangan di hari raya...

MEE SRI MAHARANI
moh weh ke dapur akak

1 kg mee kuning - dicelur
100 g udang kering - basuh, rendam dan blend
100 g daging - potong kecil
100 g udang hidup - dibuang kulit
150 g sotong merah - potong kecil
50 g kacang tanah - di sangai dan blend
1/2 cawan sos cili
1/2 cawan sos tomato
10 tangkai cili kering  } blend
5 ulas bawang merah } bersama
2 ulas bawang putih - ketuk
5 biji telur
1 pokok sawi
600 g tulang - rebus
minyak untuk menumis

panaskan minyak, tumis bawang putih hingga kuning, cili blend hingga naik minyak dan masukkan udang kering.
masukkan kacang tanah goreng hingga naik minyak.
masukkan daging, sotong, udang, air rebusan tulang, sos cili / tomato dan jerang hingga pekat dan mendidih baru masukkan batang sawi. kecilkan api pecahkan telur sebiji sebiji (jangan di kacau) tutup periuk sekejab dan masukkan daun sawi dan tutup api.
kuah mee sri maharani dicurah di ats mee ketika hendak makan.