pemintaan anak suh buatkan bubur nasi buat kawannya yang sedang demam di U.. alang alang buat... akak buat banyak bubur ni untuk sekeluarga makan.. x perlu masak yang lain dah... cukup untuk dinner malam... hehehe... ada lebih akak berikan kat rakan akak.. dia kata sedap sangat bubur nasi yang akak buat ni... habis seisi keluarganya sukakan bubur nasi ni... apatah lagi makan panas panas.. pastilah sedapkan...
sebenarnya.. bubur nasi ni dah jadi trademark akak sejak dulu lagi.. kalau akak buat bubur nasi jenis lain anak akak mesti kata x boleh tanding kesedapan bubur nasi yang ni...
Bubur ni senang sangat nk buat. Bubur chineese style
BUBUR AYAM
1 1/2 cwn beras (lbh kurang 250gm)
1 1/2 inci halia di ketuk / titik
2 sk serbuk pati ayam / 1 kiub pati ayam
300gm isi ayam / 1/4 ekor ayam
sedikit garam
1 liter air
* GARNISH *
lada merah
daun bawang n daun sup
sedikit mninyak bijan
* AKSESORI TAMBAHAN *
ikan bilis n kacang digoreng
lada jeruk
telur masin - akak tukar ikan tenggiri masin
Rebus ayam hingga empuk. Keluarkan ayam dan toskan airnya. Air rebusan ayam jgn dibuang.
Basuh beras bersih. Masukkan beras dlm periuk lebihan air rebusan ayam. Masak beras hingga kembang, masukkan air sikit-sikit. ** Masak bubur ikut suka lembut mcmmana kita nak
Bila bubur hampir masak masukkan halia, pati ayam dan sedikit garam.
Bubur bolehlah dihidang dgn ayam rebus tadi (siat kecil), bawang goreng, lada merah n daun sup. Titiskan sikit dgn minyak bijan. sedap mkn ngan ikan bilis n kacang goreng, cili jeruk dan telur masin..siap...
liciiinnn.....
sedap nie....kak nak pula time....deman berselera di buatnya.....
ReplyDelete