salah seorang dari ahli group RAKAN KENDURI MUAFAKAT membuat kenduri jadi akak telah ditugaskan untuk menyediakan hidangan di meja pengantin. ini adalah di antara masakan yang akak telah masak untuk majlis perkahwinan adik rakan baik akak tu..
untuk pengetahuan semua.. pada hari kenduri itu akak telah menyediakan sebanyak 15 pinggan hidangan pengantin kesemuanya.. dengan dibantu oleh seorang rakan akak untuk menghias masakan yang telah akak masak.. disamping itu akak juga turut membantunya menghias wp akak sendiri juga sedang memasak.. bukan ape.. akak nak pastikan kesemua masakan ni mesti siap jam 11 pagi.. sebelum pengantin lelaki tiba.. jam 12 lebih..
di antara masakan yang akak masak - 3 ekor ayam (2 ekor ayam bulat & 1 ekor belah 2), 3 ekor ikan bawal, udang panjat, masakan hati ayam, 2 jenis masakan dari kepak ayam, kerabu daging, acar timun, sejenis masakan telur, sejenis puding sunkist
* semua gambar gambar bukan di ambil dari meja pengantin
AYAM SERI HARUM PENGANTIN
resipi : K.Nor@SecubitGaram
3/4 ekor ayam ~ dipotong kecil
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
~~~~
2 sudu besar cili mesin
1 biji bawang besar *
3 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1in halia*
1 in kunyit hidup* (* diblend)
2 batang serai ~ diketuk
1/2 cawan santan pekat
1 cawan air
3 kpg asam keping
3 helai daun limau purut ~ dicarik
garam dan gula
1/2 kiub pati ayam
minyak
Cara:
Gaul ayam dgn garam dan serbuk kunyit. Goreng 1/2 masak, angkat dan ketepikan. (kalau tak nak goreng pun boleh, terus aje masukkan dalam kuali)
Tumis cili mesin hingga garing, masukkan serai. Goreng sekejap, masukkan bahan2 yg diblend.
Goreng sehingga pecah minyak (jika tak pecah minyak masukkan 1/2 cawan air dan goreng hingga pecah minyak)
Masukkan santan, air dan asam keping.
Masak hingga mendidih, masukkan ayam, daun limau, garam dan gula secukup rasa dan kiub pati ayam.
Masak hingga ayam masak dan kuah pekat mengikut citarasa masing2.
No comments :
Post a Comment