lama dah x buat rendang kerang... x terfikir pun nak buat rendang kerang tapi akak ni jenis malas nak ke kedai wp dekat.. tinjau tinjau stok.. terjumpalah kerang ni.. x fikir panjang terus je buat.. kalau campur kacang panjang dalam rendang kerang ni lagi molek.. tapi kacang panjang hanya ada beberapa untai je.. cukup sekadar buat ramuan nasi goreng jer..
rendang ni lagi kering lagi sedap baru terasa kerangnya..
rendang ni lagi kering lagi sedap baru terasa kerangnya..
RENDANG KERANG
Bahan-bahan
1 kg kerang direbus dan dikupas
Bahan-bahan untuk dikisar
1 sd serbuk jintan manis/jintan putih & ketumbar (sangai sekali)
1 biji bawang besar
5 ulas bwg putih
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
1 btg serai
15-20 tangkai cili padi
Lain-lain bahan
1 keping asam keping
2 sudu besar kerisik
1 sudu gula
1 1/2 cawam pati santan
garam secukup nya
daun kunyit dihiris halus
Cara Membuat
1) Masukkan semua bahan-bahan yg telah dikisar, pati santan, kedalam kuali. Masak di atas api sederhana sehingga kering sedikit, kemudian masukkan kerang dan gaul sebentar.
2) Biar sehingga rendang agak kering, kemudian masukkan pula kerisik dan garam. Kemudian masukkan daun kunyit. Kacau sehingga rendang kering
(terpulang kepada selera anda, samada suka rendang yang kering atau berkuah).
No comments :
Post a Comment