jom kita perkena tomyam ayam campur cendawan telinga kera yang di kenali sebagai jelly hitam atau fungus... meratah syok ni...
TOMYAM AYAM BERSAMA CENDAWAN TELINGA KERA
½ ekor ayam ~ potong kecil
1 peket kecil cendawan telinga kera ~ hiris
beberapa biji baby carrot
3 helai daun limau purut ~ disiat2
1" lengkuas ~ ketuk
1" halia ~ ketuk
3 ~ 4 batang serai ~ diketuk
2 ~ 3 biji limau nipis ~ ambil jus
6 biji cili padi ~ dipecah2kan
2 biji tomato ~ dibelah 4
1 biji bawang besar ~ dibelah 6
1 kiub tomyam
Sedikit daun ketumbar
air secukupnya ikut citarasa masing2
garam & gula ikut citarasa
Bahan2 dikisar halus
1 biji tomato ranum
1 biji cili merah
5 Biji Bawang Merah Kecil
Cara2
1. Jerangkan air bersama bahan2 kisar. Masukkan sekali ayam serta kesemua bahan2 lain kecuali cendawan tiram & jus limau.
2. Bila dah mendidih masukkan sayuran kecuali cendawan, tomato & daun ketumbar. Biarkan mendidih & sayuran nampak lembut. Masukkan cendawan & kacau2 biar mendidih.
3. Masukkan jus limau & perasakan dgn bahan2 perasa biar secukup rasa, Akhir sekali masukkan tomato & biarkan sekejap pastu bolehlah dihidang dengan menabur daun ketumbar ke dalam mangkuk tomyam.
Mmg sedap meratah tomyam, ni..hirup kuahnya yg panas tu..mmg syok!
ReplyDeleteye la azatie.. memang layan..
ReplyDelete