Monday, December 31, 2012

SELAMAT TAHUN BARU 2013




Koleksi Ucapan Selamat Tahun Baru 2013

hari berganti
bulan berganti
tahun pun berganti
Jiwa akan sepi tanpa teman
Hati akan mati tanpa iman
Hari ini adalah kenyataan,
Semalam adalah kenangan
Esok adalah impian
Sucikan hati jernihkan fikiran
Semoga 2013 terlaksana impian

Buka tangan dapat persahabatan
Buka mata dapat pemandangan
Buka handphone dapat pesanan
Buka pesanan dapat ucapan
Selamat Tahun Baru 2013!!

Angin menderu di Danau Toba
Terbang gagak hinggap di tebat
Tahun baru menjelang tiba
Apakah tertunggak hutang ibadat?

tahun baru harapan baru
tetap semangat
masa lalu adalah kenangan
hari ini adalah goresan
hari esok adalah harapan
selamat tahun baru 2013
selamat tinggal kenangan
selamat datang harapan

buka hati dapat cinta
buka tangan dapat persahabatan
buka mata dapat pemandangan
buka handphone dapat pesanan
buka pesanan dapat ucapan
SELAMAT TAHUB BARU 2013!!!




♥CHOCOLATE BROWNIES (TANPA TELUR)


sebenarnya kek dah lama buat sewaktu akak nak menziarahi sepupu akak di kl.. macamana boleh terlupa nk letakkan kat sini.. pelupa benarlah akak ni... dah tualah katakan... hehehe.. masih sedar diri tau..!
ikutkan resepi kak fida buat dalam loyang besar tapi saja akak buat dalam cup muffin cangini supaya x nampak x di usik bila di potong.. makan dalam ni kan ke senang.. lagi pun x perlu dipotong dah.. ambil satu boleh ngap je depan tv kan.. atau pun terus je dihidangkan..

RESIPI CHOCOLATE BROWNIES (TANPA TELUR)

Bahan-bahan ( loyang 8 x 8 inc. )

BAHAN A :-

1 cawan tepung gandum
1 sk tepung jagung
1/2 sk bicarbonate of soda
1/8 sk garam halus
3/4 cawan gula serbuk
1/2 cawan serbuk koko

BAHAN B :-

1 cawan susu cair
2 sb susu manis
1/4 cawan mentega cair/minyak sayur
1 sk esen vanilla
BAHAN C :-
kekacang atau choc chip untuk tabur


Ayak bahan A dalam sebuah mangkuk.
Satukan bahan B dalam mangkuk berasingan.
Masukkan A ke dalam B dan kacau perlahan2 hingga sebati.
Tuang adunan ke dalam loyang yang disapu mentega dan dialas dengan kertas.Taburkan kekacang atau choc. chip rata2.Bakar pada suhu 160C selama 25-30 min.

Adunan brownies ini juga sesuai dibakar didalam cawan kertas.Isikan adunan sehingga 3/4 penuh cawan kertas.Bakar selama 20 min.

KEK CHOCOLATE LEMBAB


untuk pengetahuan... ini kek anak untuk rakan rakan yang sama bekerja partime semasa dia bercuti sem dulu.. akak pun x dapat merasa kek ni... ketika kek dibuat akak terlalu bizi nk g menolong grop Rakan Kenduri buat kenduri.. akak x de masa nk buat kek ni, lagi pun ketika itu anak sulung akak kena tahan  di wad untuk bersalin.. dah cukup due... anak akak yang kembar ni mendesak juga akak buatkan kek untuk rakan rakan dia... dalam kelam kabut.. sempat juga akak buat tapi.. setelah masuk oven akak pun tinggalkan oven lalu berpesan kat anak suh dia tengok tengokkan kek ni sambil dengar bunyi tanda masak..
bila masak....
inilah hasil ciptaan anak bujangku... x taulah ok ke idak..! ok ke idak! hehe


KEK CHOCOLATE LEMBAB


>340g gula halus
>3 biji telur
>225g tepung gandum
>60g serbuk koko
>1 1/2 sudu teh baking powder
>1 sudu teh soda bikarbonat
>1 sudu teh esen vanilla
>170g butter
>170ml air
>1 sudu teh koko emulco

Cara-cara

>masukkan butter dan gula dalam bekas dan pukul sebati
>masukkan telur sebiji-sebiji , esen vanilla , coklat emulco dan kacau sebati
>tepung gandum , soda bikarbonat , baking powder , dan serbuk koko diayak sekali
>tepung yang diayak dimasukkan beselang - seli dgn air di dalam bahan yang dipukul tadi
>masukkan di dalam bekas
>dan masukkan didalam oven 180 c - 40 min

Sunday, December 30, 2012

MEE JAWA



sedang akak menumis kuah mee jawa ni akak menerima panggilan telefon.. rupa panggilan dari jabatan perpaduan... mengajak ajak join bowling di Mydin Mall Ipoh... perlawanan 20 KRT JW daerah Perak Tengah. waduh.. waduhhh.. mana bisa ku join ni... di rumah semua anak anak ada termasuk menantu serta anak sulung yang masih berpantang melahirkan anak pertama (cucu sulung akaklah ni..)
puas cik Fairus pegawai Perpaduan memujuk agar turut serta dan menyuruh akak mencari rakan grop seramai lima orang semuanya.. akhirnya akak mengalah.. terpaksalah memenuhi permintaan untuk join aktiviti JW... hehehe
sebenarnya selepas bermain petangnya semua Jw telah dijamu dengan mee rebus... adesss.. dalam hati teringat di rumah ada mee jawasampai di umah..perut dah kenyang ni.. cane nak makan mee jawa akak tu..
mujurlah sempat juga akak possingkan mee jawa ni wp ia dah x cukup bahan hiasannya...  dah kehabisan Uuuu...

RESIPI MEE JAWA
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

Bahan-bahan : 7-8 orang makan

Bahan A :

Mi kuning secukupnya (dicelur) - akak buat 1kg mee
400g daging lembu (direbus hingga empuk dan dihiris nipis-nipis) - akak tukar ayam
tauge (dicelur)
sawi (dicelur)
hirisan cili merah
telur rebus
udang basah secukupnya (direbus/digoreng)
hirisan daun sup
bawang goreng
tauhu goreng (dihiris) - x de stok
limau kasturi secukupnya
lain-lain hiasan jika suka

Bahan B : Kuah

300g keledek oren rebus (dikisar dengan air secukupnya) - akak tukar kentang
4 cawan air rebusan daging - tukar rebusan udang dan ayam
3-4 sudu besar rempah kari daging (dibancuh dengan sedikit air)
rempah 4 sekawan (bunga lawang, kulit kayu manis,cengkih & pelaga)
2 sudu besar sos tomato - akak lebihkan
1/2 labu bawang besar(dikisar)
7 biji bawang merah (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
segenggam udang kering (dikisar)
1 inci lengkuas (dikisar)
1/2 inci halia (dikisar)
1 sudu makan tepung gandum/tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air) - optional
garam dan gula secukup rasa
air secukupnya


Cara-cara :

Tumis rempah 4 sekawan dan bahan-bahan kisar hingga terbit bau.
Masukkan pes kari dan sos tomato. Tumis hingga pecah minyak.
Masukkan keledek kisar, air rebusan daging dan air secukupnya. Kacau dan biarkan ia mendidih.
Perasakan dengan garam dan gula.
Masukkan bancuhan tepung gandum/tepung jagung jika suka untuk memekatkan lagi kuahnya.
Jika terlalu pekat, tambahlah air panas.
Setelah masak, hidangkan bersama bahan-bahan yang lain.

AIR ASAM BUAH RAMBAI



ada sape sape penah rasa air asam ni... akak cukup suka.. setiap kali musim rambai akak wajib beli buah ni hanya sekadar buat air asam rambai ni... sedap U...


AIR ASAM BUAH RAMBAI

2 tangkai buah rambai - buang kulitnya
1 biji bawang merah - hiris
beberapa tangkai cili api - hiris / tumbuk sikit
sedikit belacan
sedikit garam
sedikit air masak sejuk

campurkan semua bahan di atas ke dalam bekas dan ramas ala kadar sahaja asalkan pecah isi rambai.
setelah secukup rasa bolehlah dihidangan bersama nasi panas dan ikan goreng atau bakar.. ermmm sedapnya

GORENG PISANG TANDUK


akak beli pisang ni kat pasar malam 2 biji panjang rm3... lama x menikmati pisang tanduk ni.. teramat sedap rasanya yang gebu ni..


 GORENG PISANG TANDUK

1 biji pisang tanduk - hiris bulat
1 cawan tepung gandum
2-3 sm tepung beras
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
minyak menggoreng

goreng seperti biasa.. toskan angkat dan hidangkan... ermmmm sedapnya pisang tanduk

AYAM BERSOS PERCIK


hidangan yang menjadi perhatian juga di meja pengantin. jika kita nak makan bersama keluarga ayam ni bolehlah di belah empat sahaja tapi akak buat untuk hidangan pengantin jadi akak buat sytle ayam golek. kepedasannya terpulang kepada citarasa masing masing tapi biasanya ayam percik jarang ada yang pedas pedaskannnn..
untuk pengetahuan ada 5 hidangan lagi yang terlupa di ambil gambar.... huhuhu
setelah selesai hidangan ni dihias di meja pengantin.. ada beberapa orang datang berjumpa akak termasuklah seorang kawan dari pengusaha catering bertanyakan berapa charges sekiranya mereka nak menempah hidangan di meja pengantin ni... tapi sebenarnya akak keberatan untuk menerima tempahan  seperti ni.. akak buat ni pun adalah kerana ia adalah rakan baik akak... dan juga isteri kepada pak Imam surau di tempat akak.. akak hanya suruh dia sediakan bahan bahannya sahaja... 


AYAN BERSOS PERCIK
chef Zainab

bahan kisar:

300 g bawang merah
3 ulas bawang putih
30 g halia
20 g kunyit hidup
30 g lengkuas
40 g cili merah (nak pedas boleh tambah)
30 g buah keras
3 sb serbuk jintan putih
3 batang serai

1 ekor ayam (1.5kg) - belah 4
500 g santan segar
1 sb serbuk ayam
5 helai daun limau purut
garam dan gula secukup rasa
minyak menumis

panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar hingga terbit baunya.
masukkan santan diikuti ayam, daun limau purut.
masaklah sehingga pekat.
keluarkan ayam dan bakar dalam oven sehingga garing.
baki sos yang di dalam kuali tadi masaklah sehingga hampir pekat.
kemudian hidangkan ayam bersama sos percik tadi
hiaskan ikut selera anda.

Saturday, December 29, 2012

BOXING CHICKEN


hidangan yang sangat suka akak lihat.. cantik dan sedap sangat...
ramai yang kata ini adalah hidangan yang special... tapi akak x tau kebenaran kata kata tu...


BOXING CHICKEN

Bahan-bahan:
8 - 10 ketul kepak ayam
3 ulas bawang putih
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu besar akar ketumbar yg ditumbuk
sedikit garam
1 biji telur ~ dikocok
serbuk roti secukupnya
minyak


Cara-cara:
Kepak ayam dipotong, ambil bahagian atasnya sahaja iaitu bahagian yg banyak isi (boleh juga dibeli bahagian drummet yg telah siap dipotong).
Hiris sedikit bahagian hujungnya dan tarik isinya ke bawah (jangan sampai putus). Ketepikan.
Tumbuk bawang putih hingga lumat dan campurkan dengan kesemua bahan lain kecuali telur, serbuk roti dan minyak.
Gaulkan hingga sebati.
Perapkan ayam bersama bahan-bahan tadi lebih kurang 30 minit.
Celupkan ayam ke dalam telur dan golekkan ayam pada serbuk roti hingga rata.
Kemaskan sambil mengepal isi ayam tersebut. Buat hingga habis.
Kemudian goreng ayam tadi dalam minyak yg telah dipanaskan.
Goreng hingga masak dan keemasan warnanya.
Angkat dan toskan.
Hidangkan Boxing Chicken ini bersama sos cili thai atau sos cili kegemaran masing-masing.

SALAD DAGING ALA THAI


salad yang sangat sangat sedap.. jangan pandang sangat gambar di atas tu.. sebenarnya ia dah x cukup bahan untuk di hiaskan di dalam hidangan ni.. akak guna apa yang patut sebab waktu dah kian hampir.. (akak dah mula risau dan takut pengantin lelaki tiba dulu sebelum hidangan disediakan di atas meja pengantin) lagi pun akak perlukan masa nk balut dengan plastik ke semua masakan pengantin ni


inilah gambaran sebenarnya salad yang sedap ni...

SALAD DAGING ALA THAI

300 g daging batang pinang 

bahan A - perap:

1 1/2 sb jus limau nipis tapi * akak guna lemon 2 sb
1 sb gula melaka * akak guna gula pasir sebab terlupa!
1 sb sos ikan / sotong
2 sb minyak bijan 
1 sb kicap cair
2 sb halia - sagat / kisar halus
1 ulas bawang putih - cincang lumat


bahan B:

200 g tomato segar - hiris
200 g timun segar (buang biji) hiris
1 biji  bawang besar - mayang halus
1 biji cili merah - mayang halus
6-8 biji cili api - hiris
2 tangkai daun pudina * akak dah cari tp x jumpa
1 tangkai daun selasih * akak x jumpa jg
1 tangkai daun ketumbar - hiris
4 helai daun limau purut - buang tulang tengah dan hiris halus
60 g kacang tanah - goring dan tumbuk kasar kasar
garam gula secukup rasa (hati hati sebab bahan perap dah ada perasa)


gaul rata bahan A dan tuang sikit pada daging, gaulkan dan simpan dalam peti ais 2 jam. nak perap lama pun x pe.
panggangkan daging dalam oven hingga masak.
keluarkan daging dan hiris halus daging tadi dan campurkan dengan bahan B dalam mangkuk besar dan masukkan lebihan bahan A dan gaul pada daging serta bahan salad tadi. perasakan garam dan gula secukup rasa

SATE HATI GORENG LADA HITAM BERMADU KASIH


asalnya hati akak nak cucuk je pada betik tapi memandang lihat jam pun dah hampir pukul 11am.. akak pun ambil keputusan buat ala kadar je hiasannya.. tapi ada juga yang kata cantik juga hiasan cam ni senang ambil...
masakan hati ni pun amat sedap...


RESIPI HATI GORENG LADA HITAM BERMADU KASIH

1 kg hati ayam 
sedikit serbuk lada sulah
sedikit serbuk lada hitam 
sedikit madu
sedikit kicap
sedikit garam secukup rasa
minyak mengoreng

bersihkan hati dan gaul semua bahan dan perap 1 jam barulah digoreng.

bahan tumis:(bahan ini jangan banyak takut jadi seperti masak kicap pulak!)
2 labu besar bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
sedikit kicap
sedikit garam
sedikit bijian lada hitam hancur
sedikit minyak shj

tumiskan semua bahan hingga garing dan wangi.
masukkan ayam yang digoreng tadi dan gaul rata.
taburkan bijian lada hitam hancur dan gaul rata.
angkat

AYAM BAKAR BLACK PEPPER BERMAYONIS


sebenarnya akak x habis lagi masukkan gambar hidangan pengantin ni... di sebabkan akak amat kekurangan masa untuk mengadap lappy lama lama.. 
ayam ni amat sedap... wp rupa parasnya x menawan sangat.. suami rakan dan rakan rakan pun mengemari masakan ayam ni..

AYAM BAKAR BLACK PEPPER BERMAYONIS
resepi : Ros@Jintanmanis
sumber : Ct Delima & K.Nor

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam ( bersihkan dan cucuk dengan garpu)
1 sudu kecil blackpaper
2 cm halia ( agak-agak je)
2 biji bawang putih
1/4 biji bawang besar
1 sudu besar madu
1 sudu besar gula
1 sudu kecil kicap manis
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar mayonis
sedikit lada sulah


Cara-cara:
1. Blender bawang besar, halia, bawang putih dengan sedikit air sehingga hancur, kemudian curah di dalam bekas dan campur gula, lada sulah, garam, madu dan lada hitam.
2. Masukkan ayam dan akhir sekali letakkan mayonis, gaul sebati dan perap di dalam peti ais selama 2 atau 3 jam, bakar pada suhu 190 darjah selama 40 minit, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba. ( kalau perap lagi lama lagi sedap ayam bakar ni, dan bakar biar perang sikit permukaan ayam tu).

Wednesday, December 26, 2012

UDANG PANJAT BEREMPAH LADA HITAM



nampak kehijauan je udang panjat ni... sebenarnya.. akak telah kehabisan cili merah segar masa nak menghias udang ni.. terimalah seadanya... wahai pengantin..


UDANG PANJAT BEREMPAH LADA HITAM

Bahan ~ utk perapan:

1 cawan tepung jagung
2 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil serbuk lada hitam
3 sudu besar serbuk kari
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
garam scukupnya


Cara:


Bersihkan udang, terpulang samada nak buang kepala atau tidak (sekiranya kepala tidak mahu buang kepala, gunting sesungut dan juga muncung udang)
Toskan hingga kering.

Masukkan kesemua bahan2 ke dalam sebuah bekas dan gaul hingga sebati.
perap (15 minit - 2 jam shj). Ketepikan.

Goreng udang yg dah digaulkan tadi ke dalam minyak yg dah dipanaskan hingga kekuningan.
Angkat dan toskan minyak.
Hidangkan bersama sos cili kegemaran.

* hidangan ini boleh di gubah menjadi hiasan meja pengantin:
- salad
- cili segar (rendam air kapur)
- pencungkil gigi secukupnya
- buah betik mengkal
- cili cameron (untuk jadikan bekas sos)
- sos cili + tomato

IKAN GORENG DALAM SOS DAUN LIMAU PURUT


masakan ikan ni akak masak 2 ekor dan seekor lagi akak masak ikan bawal kukus sweet sour tapi malangnya akak terlupa ambil gambarnya... huhuhu...
untuk pengetahuan dulu pun pernah juga akak masak style ni tapi dulu akak guna ikan siakap pun sedap juga.. di sini


IKAN GORENG DALAM SOS DAUN LIMAU PURUT

Bahan:

2 ekor ikan bawal ~ k.nor guna ikan talapia (akak guna ikan siakap)
1/4 cawan tepung serbaguna
2 helai daun limau purut ~ hiris halus dan digoreng garing, toskan
minyak utk menggoreng

Bersihkan ikan dan keringkan.
Salut dgn tepung(kering) dan goreng hingga keemasan.
Hidang atas pinggan dan tuangkan sos daun limau purut keatasnya.
Taburkan daun limau purut yg dah digoreng atas ikan.

Utk Sos :
5 ulas bawang putih ~ dicincang
3 ulas bawang merah ~ dicincang
5 bj cili padi hijau ~ diicincang
5 bj cili padi merah ~ dicincang
3 helai daun limau purut ~ dihiris halus
3 sudu besar sos tiram
1/4 cawan cuka
3 sudu besar sos ikan
2 - 3 sudu besar gula
garam secukup rasa
1/2 cawan stok ayam ~ k.nor guna air biasa dan 1/2 kiub stok ayam
1 sudu kecil tepung jagung ~ bancuh dgn sedikit air
minyak




Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan cili hingga wangi.
Masukkan kesemua bahan2 lain kecuali bancuhan tepung jagung.
Masak hingga mendidih.
Masukkan bancuhan tepung jagung dan biarkan sehingga sos menjadi sedikit pekat.
Tuangkan atas ikan dan tabur dgn daun limau purut yg dah digoreng.

STICKY CARAMEL CHICKEN WING


ramai orang dah tau kesedapan masakan ni kan.... sebab itulah akak memilih masakan ini.. juga salah satu hidangan pengantin yang akak sediakan untuk meja pengantin...


RESIPI STICKY CARAMEL CHICKEN WING

Bahan-bahan ( 24 keping )

12 keping kepak ayam (belah dua jadi 24)
2 sudu besar minyak masak
3 ulas bawang putih - diketuk dengan kulitnya sekali (tak perlu kupas)
1 sudu besar halia dicincang
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam (saya tambah..)
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap
1 sudu besar sos cili
1/4 cawan (60ml) madu-(Ayu gunakan dalam 7-8 sudu besar, saya pun sama..)
Cara-cara
Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih, halia dan chicken wings, kacau dan goreng selama 5 minit.
Masukkan semua sos dan madu, kacau sekejap, kemudian tutup kuali. Kacau sekali-sekala selama 15 minit atau sehingga semua wings masak dan browned (bersalut dengan sos).
NOTA : Bila dah masuk madu, sos akan berbuih. Jangan takut bila tengok sos macam hangit towards the end. Bila sos dah agak kering dan bersalut pada wings ia akan jadi sticky dan caramelized macam barbecue chicken. Sedap sangat!

TELUR KUKUS SRI RAMPAI


ini juga adalah hidangan pengantin.. masakan yang berasaskan telur ni sengaja akak sediakan sesuai bagi orang ada anak dan memilih untuk tidak makan ayam atau daging... akak guna 6 biji telur ayam dapat sebanyak 7 pcs telur kukus ni.. ramai yang menyangkakan ini adalah sejenis puding.. bila akak katakan ini adalah telur mereka terkejut.. x sangka ia sebenarnya telur yang di kukus...

TELUR KUKUS SRI RAMPAI
resipi : Chef Arm@TryMasak

Bahan:
6 biji telur 3 biji
2 biji bawang merah ~ dipotong dadu 1 bj bawang besar didadukan
2 biji cili merah ~ dipotong dadu 1 biji hiris
2 biji tomato ~ dipotong dadu 1biji
1 tangkai daun bawang ~ dihiris daun bawang + daun sup
1 sudu teh garam secukup rasa
1 sudu gula 1/2 sudu kecil
5 sudu makan minyak masak 2 sudu besar
isi udang dan sedikit chicken ball ~ dipotong kecil
1 sudu besar rempah kari


Cara:
Masukkan semua bahan ke dalam telur yang telah dipukul dan gaulkan semua bahan hingga sebati.
Kemudian masukkan ke dalam acuan yg disukai yg telah disapukan minyak (k.nor sapu butter) dan kukus

AYAM SERI HARUM PENGANTIN










salah seorang dari ahli group RAKAN KENDURI MUAFAKAT membuat kenduri jadi akak telah ditugaskan untuk menyediakan hidangan di meja pengantin. ini adalah di antara masakan yang akak telah masak untuk majlis perkahwinan adik rakan baik akak tu.. 
untuk pengetahuan semua.. pada hari kenduri itu akak telah menyediakan sebanyak 15 pinggan hidangan pengantin kesemuanya.. dengan dibantu oleh seorang rakan akak untuk menghias masakan yang telah akak masak.. disamping itu akak juga turut membantunya menghias wp akak sendiri juga sedang memasak.. bukan ape.. akak nak pastikan kesemua masakan ni mesti siap jam 11 pagi.. sebelum pengantin lelaki tiba.. jam 12 lebih.. 
di antara masakan yang akak masak - 3 ekor ayam (2 ekor ayam bulat & 1 ekor belah 2), 3 ekor ikan bawal, udang panjat, masakan hati ayam, 2 jenis masakan dari kepak ayam, kerabu daging, acar timun, sejenis masakan telur, sejenis puding sunkist


* semua gambar gambar bukan di ambil dari meja pengantin

AYAM SERI HARUM PENGANTIN
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
3/4 ekor ayam ~ dipotong kecil
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
~~~~
2 sudu besar cili mesin
1 biji bawang besar *
3 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1in halia*
1 in kunyit hidup* (* diblend)
2 batang serai ~ diketuk
1/2 cawan santan pekat
1 cawan air
3 kpg asam keping
3 helai daun limau purut ~ dicarik
garam dan gula
1/2 kiub pati ayam
minyak


Cara:
Gaul ayam dgn garam dan serbuk kunyit. Goreng 1/2 masak, angkat dan ketepikan. (kalau tak nak goreng pun boleh, terus aje masukkan dalam kuali)
Tumis cili mesin hingga garing, masukkan serai. Goreng sekejap, masukkan bahan2 yg diblend.
Goreng sehingga pecah minyak (jika tak pecah minyak masukkan 1/2 cawan air dan goreng hingga pecah minyak)
Masukkan santan, air dan asam keping.
Masak hingga mendidih, masukkan ayam, daun limau, garam dan gula secukup rasa dan kiub pati ayam.
Masak hingga ayam masak dan kuah pekat mengikut citarasa masing2.

VANILLA CUPCAKES



kek ni sedap gebu dan amat lembut. dari segi bahan bahannya pun x cerewet untuk menyediakannya... mudah di dapati wp buat time kesuntukkan masa... hehehe... bahan bahannya semua ada di dapur kita..

VANILLA CUPCAKES

Bahan-bahan ( 12 cupcakes )

1/2 cawan butter (125g)
1 cawan gula
2 biji telur
3 sudu kecil vanilla extract
1/2 cawan susu
1 1/2 cawan tepung
2 sudu kecil baking powder


Cara-cara

Panaskan oven kepada 177°C.
Ayak tepung dan baking powder.
Dalam mangkuk lain, pukul butter dengan menggunakan mixer sehingga lembut.
Masukkan gula secara beransur-ansur dan pukul.
Kemudian, pukul telur satu demi satu sehingga sebati.
Masukkan vanilla.
Akhir sekali, masukkan campuran tepung berselang seli dengan susu.
Jangan pukul terlalu lama.
Bakar selama 25-50 minit.
1 cawan=240ml

Wednesday, December 12, 2012

IKAN TALAPIA MERAH MASAK LEMAK CILI API


atas permintaan anak teruna akak yang amat suka sangat dengan masak lemak... kalau nak tengok dia makan banyak hari hari masak lemak pun x pe... lepas tu bising badan naik... ekekeke...




RESIPI MASAK LEMAK CIPI API DAUN LIMAU PURUT

3 ekor ikan talapia merah
12-15 tangkai cili api - tumbuk
2 batang serai - ketuk
2 biji tamato - belahkan
3 helai daun limau purut -koyakkan
sedikit serbuk kunyit
2 cawan santan pekat
2 keping asam keping
sedikit garam





didihkan bahan tumbuk santan asam keping dan serbuk kunyit serta serai.
setelah itu masukkan ikan garam.
didihkan sebentar barulah masukkan tomato dan daun limau purut.
sekali lagi didihkan sambil sentiasa dikacau.
tutup api.

Tuesday, December 11, 2012

AYAM MASAK BAWANG BEREMPAH


akak try masakan ni ketika kakak ipar datang ke rumah akak baru baru ni... Alhamdulillah semuanya kata sedap ayam ni.. memang benar benar rasa masakan mamak katanya.. resepi asalnya memang untuk sukatan kenduri tapi akak kecilkan resepi ini mengikut cara dan gaya akak yang sesuai untuk seekor ayam..


RESEPI AYAM MASAK BAWANG BEREMPAH.
Resepi-Mamak Haji
Sumber Resepi-Kak Wattie zaliedana mas

Masakan untuk 250 -300 orang.(Bahan2 pandai2 agak sendri lah eks..Aku wat 3/4 ekor ayam)

BAHAN-BAHAN:
Ayam 250 ketul dibasuh dan bersihkan.
1 1/2 guni Bawang Merah labu (segundi dlm 5-6 kg)
125gm Serbuk Cili (1/2 pkt dari bungkusan 250m).
50gm Serbuk Jintan Manis ( 1/2 pkt dari bungkusan 100gm)
50gm Serbuk Jintan Putih (1/2 pkt dari bungkusan 100gm)
125gm Rempah Kari (daging) (1/2 pkt dari bungkusan 250gm)
100gm serbuk kas-kas ( 1pkt)
1 botol Sos Tiram (480gm – 500gm).
1 pkt Sos Cili (kimball 500gm).
1 pkt Sos Tomato (kimball 500gm).
6 biji bawang merah labu dikisar halus dan jadikan airnya satu balang pengisar. Boleh tambah sekiranya anda inginkan kuah yang lebih sedikit.
1 cawan pes bawang putih-halia.
2 sudu besar (tbsp) serbuk garam masala atau boleh gunakan kayu manis, buah pelaga, cengkih dan bunga lawang.
4 helai daun pandan dipotong 4 inci sehelai.
3 sudu besar gula pasir.
Garam secukup rasa.
Cili merah dipotong memanjang (hiasan).
Daun Kari (hiasan).

* di bawah ni sukatan untuk seekor ayam cara akak ye..

1 ekor ayam - potong kecil / goreng 3/4 masak
5 labu bawang merah -
1 sb serbuk cili
1 st serbuk jintan manis
1 st serbuk jintan putih
1 sb serbuk kari daging
1 st kas kas
1-2 sb sos tiram
2 sb sos cili
1 sb sos tomato
2 biji bawang merah - kisar halus (boleh tambah)
1 sb pes bawang putih-halia (blend sekali - style masak mamak)
sedikit garam masala * x de stok akak tukar kayu manis, buah pelaga, cengkih dan bunga lawang.
1 helai daun pandan
sedikit gula
garam secukup rasa
1 biji cili merah - potong serong
daun kari - hiasan


CARA-CARA:
1. kupas bawang merah labu, hiris halus dan goreng. Bila warna bawang bertukar kepada warna perang keluarkan dari kuali dan sejukkan. Bawang goreng tak perlu ranggup agak kering sudah memadai. Minyak bekas gorengan disimpan untuk menumis rempah kelak. Nota: Untuk pengetahuan, sekiranya ingin menghasilkan bawang goreng yang rangup boleh dihasilkan dengan mengeringkan terlebih dahulu hirisan bawang di cahaya matahari dan goreng.

2. Ketulan ayam telah dibasuh, masukkan garam dan serbuk kunyit. Ketulan ayam yang digoreng jangan terlalu masak sehingga garing. Gorengan perlu 3/4 masak kerana 1/4 lagi akan masak semasa masak dengan campuran rempah. Selepas goreng asingkan.

3. Panaskan kuali, dan masukkan minyak bersama dengan minyak gorengan bawang. Bila minyak panas masukkan rempah empt serangkai (sekiranya tidak gunakan garam masala). Masukkan pes halia bawang putih. Bila haruman naik kecilkan api dapur dan masukkan kesemua rempah-rempah di atas. Bila bau rempah mula mengeluarkan haruman masukan air bawang dan besar sedkit api dapur. Bila air bawang bersama rempah mula didih, masukkan sos cili, sos tiram dn sos tomoto.

3. Kecilkan api dapur dan masukkan gula dan garam secukup rasa. Masukan semua ketulan ayam yang telah goreng tadi. Kacau rata untuk kuah rempah bersalut pada ayam goreng. Masukkan bawang goreng dan kacau lagi untuk bawang goreng sebati pada ketulan ayam. Biarkan ayam masak 1/4 bahagian lagi. Ia cuma memerlukan sekitar 10-15 minit saja dengan api yang kecil. Bila wap mula reda, matikan api dapur dan masukkan kedalam tray hidangan.

4. Taburkan cili merah yang dihiris dan daun kari di atas hidangan anda