Tengahari ni akak masak ikan siakap yang telah di pofularkan oleh k.Nor secubit garam... pertama kali buat ni.. tapi akak buat guna ikan siakap terus jatuh terduduk kat kusi... melekat kat kusi hingga kenyang perut akak..! sedapppppp..!! patutlah k.Nor banyak kali buat...
IKAN GORENG DALAM SOS DAUN LIMAU PURUT
Bahan:2 ekor ikan bawal ~ k.nor guna ikan talapia (akak guna ikan siakap)
1/4 cawan tepung serbaguna
2 helai daun limau purut ~ hiris halus dan digoreng garing, toskan
minyak utk menggoreng
Bersihkan ikan dan keringkan.
Salut dgn tepung(kering) dan goreng hingga keemasan.
Hidang atas pinggan dan tuangkan sos daun limau purut keatasnya.
Taburkan daun limau purut yg dah digoreng atas ikan.
Utk Sos :
5 ulas bawang putih ~ dicincang
3 ulas bawang merah ~ dicincang
5 bj cili padi hijau ~ diicincang
5 bj cili padi merah ~ dicincang
3 helai daun limau purut ~ dihiris halus
3 sudu besar sos tiram
1/4 cawan cuka
3 sudu besar sos ikan
2 - 3 sudu besar gula
garam secukup rasa
1/2 cawan stok ayam ~ k.nor guna air biasa dan 1/2 kiub stok ayam
1 sudu kecil tepung jagung ~ bancuh dgn sedikit air
minyak
Masukkan kesemua bahan2 lain kecuali bancuhan tepung jagung.
Masak hingga mendidih.
Masukkan bancuhan tepung jagung dan biarkan sehingga sos menjadi sedikit pekat.
Tuangkan atas ikan dan tabur dgn daun limau purut yg dah digoreng.
nyumnyum..sedapnya..harum je bau ni:)
ReplyDeletedah pernah cuba resepi ni. memang sedap!
ReplyDeletehttp://alamroon.blogspot.com/2011/03/ikan-siakap-sos-limau-purut.html
nnti nk cuba jugak la.. iklan baik ni.. hihihi.. tq norlie
ReplyDelete