followers

salji

waktu

bird terbang

Wednesday, April 22, 2015

NYONYA CILI CRAB BERTELUR


masakan ketam ni request dari suami.. mulanya agak cuak juga nk cuba resepi ni maklumlah pestime mencuba... Alhamdulillah clear rupanya hidangan ketamku...

 NYONYA CILI CRAB BERTELUR

ketam bunga
1 bj bawang besar - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
1 btg serai - ketuk
1 sd taucu
secubit belacan
1 sd gula melaka
1 sd rempah kari ikan + sedikit air
1 sd cili giling
1 sd kicap manis
2 biji telur itik - kocok
sedikit daun kari
sedikit udang kering
sedikit minyak untuk menumis

panaskan minyak. tumiskan bahan yang dihiris.
diikuti serai ketuk dan daun kari. kacau lagi hingga mengeluarkan aroma yang wangi.
masukkan udang kering, belacan dan taucu. masak hingga air dari taucu kering.
masukkan pula rempah kari, cili giling dan ketam dan campurkan sedikit air.
msukkan pula gula melaka, kicap manis kacau rata dan tutupkan ia sekejab.
buka tutup periuk dan rasa manis serta garamnya  jika sudah secukup rasa boleh tutup api dapur.
dan dengan pantas tuangkan telur itik yang sudah dikocok. gaul rata
siap untuk dihidangkan

Tuesday, April 21, 2015

QUICHE SOSEJ n BAWANG


dah lama x buat quiche ni... tiba tiba teringin nak buat...

QUICHE SOSEJ n BAWANG
Sj 12/03

inti:

1 labu bawang besar - dibelah 2 dan dimayang
1 tangkai cili merah - dimayang
5 batang sosej ayam - dihiris nipis
50g kacang pis
100g keju parut cheddar
3 biji telur
150ml susu segar
1 sk keju parut parmesan
secubit herba campuran
1 sk serbuk pati ayam
1 sk lada sulah
minyak untuk menumis
garam secukupnya

pastri:

300g tepung gandum
150g mentega
6 sb air ais

untuk menyediakan intinya;

- panaskan minyak didalam kuali dan tumiskan bawang besar. kacau selama 1-2 minit
- masukkan sosej, kacang peas, cili merah, serbuk pati ayam serta herba campuran. 
  kemudian dikacau selama 1- 2 minit. padamkan api.
- telur dipukul kemudian masukkan susu segar, garam dan serbuk lada sulah. 
  kacau sebati kemudian masukkan separuh drp keju parut cheddar dan kemudian semua inti tadi.  
  kacau rata.

- untuk membuat kulitnya:

- tepung gandum diayak ke dalam mangkuk. 
  masukkan mentega lalu diramas dengan hujung jari hingga menyerupai serbuk roti.
  masukkan air ais kemudian diuli sebati hingga menjadi doh lembut.
- dengan beralas plastik di bahagian atas dan bawah, canaikan doh hingga nipis.
- masukkan doh yang dicanai nipis tadi ke dalam acuan tat kemudian ditekan hingga rata di bahagian     bawah  dan juga di sekelilingnya. potong lebihan doh di sekeliling acuan sebelum di cucuk dengan       garpu.
  bakar180'C selama 20- 25 minit

- bila kulit masak, keluarkan drp ketuhar dan tuangkan inti ke dalamnya.
  taburkn baki keju parut cheddar dan juga keju parut parmesan.
  bakar dalam ketuhar 180'C selama 40 - 45 minit.
  biarkan sejuk barulah dipotong.
- boleh cicah dengan cili sos jika suka.

Monday, April 20, 2015

MARUKU KACANG HIJAU



dh lama teringin nk mencuba maruku kacang hijau ni.. memang suka.. memang sedap... asalnya buat satu adunan je... bila hampir siap...rasa nk buat lagi... terlebih rajin sangat terus buat 1 adunan lagi.. jadi 2 adunan buat sekali gus .hehehe..
memang x rugi mencuba..

MARUKU KCANG HIJAU
http://masakandirumahlagisedap.blogspot.com/

2 cawan tepung pulut
1 cawan tepung kacang peas
1 biji telur
100 ml santan kotak
1 sudu kecil garam
2 sudu besar gula
3 sudu besar marjerin dicairkan
1 1/2 cawan air suam

Campur dulu 1 cawan air dgn gula dan garam larutkan...santan marjerin telur sekali..kacau sebati baru dituang kedlm adunan tepung

Tepung pulut dan tepung kacang peas gaul sebati uli seperti buat buah melaka..kalau keras lagi baru masukkan baki air 1/2 cawan lagi..uli lagi sehingga sebati...

Goreng dlm minyak yg sederhana panas..jgn terlalu panas nnt maruku tak cantik cepat hitam..goreng sehingga garing..siap...

* untuk ingatan: akak x tambah pun 1/2 cwn air. cukup secawan air shj

Sunday, April 19, 2015

APAM GULA HANGUS


aiii.. dh lama x mengapam... sesekali teringin nk makan...

APAM GULA HANGUS 
(resepi dr jabatan Pertanian)

1 1/2 cwn gula pasir - d hanguskan
1 1/2 cawan santan / susu cair

hanguskan gula masukkan santan / susu cair kacau hingga ia cair semula. tutup api. sejukkan.

2 cwn tepung gandum - ayak +
2 st soda

3 biji telur - pukul kembang +
1 st vanila -

masukkan tepung + soda dalam gula hangus.
masukkan telur dan kacau rata.
masukkan dalam loyang hgga masak 40 - 1 jam

* bakar pun boleh (alas kertas)
* kukus pun boleh
* x perlu d perap
* jk guna acuan kecil letak 1/2 paras acuan

ROTI MAGIC @ ROTI POKET DORAEMON


Assalamualaikum... 
sedar x sedar dh sebulan rupanya akak x bersiaran d bolg sendiri... rindu bukan kepalang tp kekangan masa yang x mengizinkan... hari ni baru rasa free sikit.. harap berterusanlah hendaknya..
hari ni akak nk berkongsi satu resepi yang sedap dimakan... sesetengah orang x tumis intinya tapi akak buat kelainan dengan menumis secara ringkas sj.. ikut suka.. x tumis pun boleh.. asalkan ayam mesti direbus terlebih dahulu
sesuai dibawa berkelah, office, bekal anak anak ke sekolah dan juga untuk sambutan hari lahir mereka.. 
jom terjah resepinya

ROTI MAGIC @ ROTI POKET DORAEMON

1 bungkus roti - leyek hingga leper dan tangkup 2 kemudian di terap dengan acuan bulat @ mug

celup dalm telur dan salut pada serbuk roti hingga rata

siap disalut

kemudian digoreng dengan minyak pada api yang sederhana panas.
balik balikkan dan bila ia dah kembang setaman seperti gambar dibawah angkat dan sejukkan

setelah sejuk barulah dipotong dua

INTI 1: (yg x ditumis)

seketul isi ayam - rebus + garam n siat siat isinya  
bawang besar hiris
tomato hiris
salad
cili sos
mayo
serbuk lada hitam / sulah

gaulkan kesemua masukkan kedalam poket doraemon tadi
paip cili sos dan mayo atasnya
* hiris spt bt burger

INTI 2:

seketul ayam rebus siat (jk x rebus hiriskan isi ayam )
bawang besar cincang
bawang putih cincang
daun bawang - opt
cili sos
sos lada hitam
serbuk lada sulah / lada hita,
garam 
gula - opt
sedikit minyak menumis

panaskan minyak
masukkan bawang putih dan bawang besar masak hingga layu
masukkan sos lada hitam dan sos cili serta ayam gaul rata.
masukkan garam.
masukkan inti kedalam poket doraemon.
paipkan cili sos diikuti mayo

* bolehlah dihidangkan

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...