followers

salji

waktu

bird terbang

Wednesday, March 2, 2011

PAU COKLAT

sedang menguli adunan pau.nilah pembantu setiaku.kalau xde pembantu ni rasanya... alamat x jadi pau segebu ni.
di atas baru saja di masukkan inti kacang merah.nampak seperti biskut rupanya sebab masih belum naik.
setelah di perap sejam nilah hasilnya... gedebommm...

RESIPI PAU COKLAT

A)-di ayak
500g tepung pau tp akak guna tepung gandum je.
2 st baking powder 
B)
70 g shortening/lemak sayuran
C)-di bancuh bersama
80g gula caster
2 st yis
200 ml air suam
D) 
pewarna jk suka (plain/hijau dll)
E) 
inti-terpulang pada selera (samada inti kelapa manis/kacang merah/kari ayam/serunding)-kali ini akak guna inti kcang  merah
F)
acuan tat
papercup besar

gaulkan bahan A dan masukkan masukkan B,D lalu tuangkan sedikit demi sedikit bahan C yang telah di larutkan.gaulkan sehingga doh x melekat pada tangan.ulilah doh sehingga 15 minit.
ambil sedikit doh dan timbangkan seberat 40g-1pcs.buatlah sehingga habis.ulilah bulat bulat kemudian masukkan inti kesukaan,tangkupkan dan di bulatkan semula terus di letakkan dalam papercup.lalu letakkan dalam acuan tat kemudian di susun terus ke dalam kukus.buatlah sehingga habis kesemuanya.
perapkan pau tadi selama sejam.
panaskan pengukus dan kukuslah selama 10minit shj.
* panaskan kukusan dulu selama 10 minit.
*pau jangan lama di kukus nanti air yang menitik akan menyebabkan pau kerepot...tua sebelum waktunya..hahaha..
*pau akan menjadi kekuningan jk guna tepung gandum (sebab tu akak campurkan pewarna coklat) hehehe..
selamat mencuba

rahel

No comments :

Post a Comment

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...